Almanya’nın batısındaki ilk Lenin heykeli açıldı

ABD’de George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan gösteriler adı ırkçılıkla özdeşleştirilen tarihi figürlerin heykellerinin indirilmesine neden olurken, Almanya’da bambaşka bir gelişme yaşandı

Heykelin yüksekliği 2 metreyi biraz geçiyor (rf-news.de)

Dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) kurucu lideri Vladimir Lenin'in heykelinin açılışı, bugün ülkenin batısındaki Gelsenkirchen kentinde yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1957’de eski Çekoslovakya’da üretilen metal heykel, Mart’ta konuyla ilgili açılan davayı kazanan Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) genel merkez binasının önüne dikildi.

MLPD adına yapılan açıklamada, eski Batı Almanya topraklarında ilk kez Lenin’in heykelinin dikildiği vurgulandı. Irkçı ve faşistlerin heykelleri indirilirken Lenin’in heykelinin açılışının yapılmasının manidar olduğu ifade edildi.

Törene kırmızı bayraklarıyla katılanların sosyal mesafeye dikkat ederek maske taktıkları görüldü.

Yaklaşık 260 bin kişinin yaşadığı Gelsenkirchen’de bu heykele karşı çıkanlar da var. Lenin’i baskı ve şiddetin temsilcisi olarak gördüğünü belirten anaakım siyasi parti temsilcileri, Mart ayında bu heykelin dikilmesine Batı Gelsenkirchen bölgesi yerel konseyini kullanarak engel olmaya çalışmış, ancak mahkeme bu çabalara izin vermemişti.

AFP, DW

DAHA FAZLA HABER OKU