ABD'de Kovid-19'la mücadeleden sorumlu Dr. Fauci: En kötü kabusum henüz bitmedi

ABD'nin önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, sağlık ve tıp alanındaki yöneticilerle yapılan toplantıya video konferansla katıldı

Fauci aşının üretilmesinden önce hükümetin aşılar için bir fiyat denetimi yapmasına gerek olmadığını düşündüğünü de açıkladı (AP)

ABD'nin en yetkili halk sağlığı uzmanı ve Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü üyesi Dr. Anthony Fauci "en kötü kabusu" olarak nitelediği Kovid-19 tehlikesinin hala geçmediği uyarısı yaptı.

Biyoteknoloji İnovasyon Organizasyonu'nun toplantısına video konferansla katılan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIH) Direktörü Fauci, "Kovid-19, 4 ayda tüm dünyayı yıkıma sürükledi. Basitçe gezegeni ele geçirdi. Ve daha bitmedi bile" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fauci hala Kovid-19 hastalığına yakalanan hastalardaki uzun vadeli olumsuz etkiler hakkında bilinmesi gerekenler olduğunun altını çizdi.

"Hala virüsün bulaşması sonucu ağır hastalık geçirdikten sonra iyileştiğinizde neler olduğunu tam olarak anlayamıyoruz. Bu bulaşmanın uzun vadeli kalıcı olumsuz etkileri nelerdir?" ifadelerini kullandı.

Bilim insanlarının henüz yeni tip koronavirüs hakkında yeterli deneyime sahip olmadığını vurgulayan Fauci iyileşen Kovid-19 hastalarının 6 ay sonraki durumunun ne olacağının tam olarak bilinmediğini belirtti.

Fauci "Tam veya kısmi iyileşmenin boyutunu bilmiyoruz yani daha öğrenmemiz gereken çok şey var" dedi.

"En kötü kabusum"

Kariyerinin büyüm kısmını HIV ve Ebola virüsüyle mücadeleye ayıran Fauci, Kovid-19'u "en kötü kabusu" diye niteledi.

"Ebola korkutucuydu ancak kolayca bulaşmıyordu" diyen Fauci geçmişte insanlar kendisine en korktuğu hastalığın ne olduğunu sorduğunda bunun bir hayvandan bulaşan ve bulaşıcılığı çok yüksek olan yeni bir solunum yolu enfeksiyonu olduğu yanıtı verdiğini açıkladı.

Fauci "Şimdi benim en kötü kabusumla karşı karşıyayız. Nasıl sonlanacak? Bunu gerçekten anlamanın henüz başındayız” ifadelerini kullandı. 

Koronavirüsle mücadeleye dair yorum yapan Fauci, Kovid-19 aşısı alanında "birden fazla kazananı" olmasını beklediğini söyledi. ABD'li halk sağlığı uzmanı "Tüm düya için aşı gerekecek. Milyarlarca doz" dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 409 bin kişi, ABD'deyse 111 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, New York Post, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU