Trump kendi partisine de söz geçiremedi: Eylemlere katılan ilk Cumhuriyetçi senatör Mitt Romney oldu

ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonrası yapılan eylem ırkçılık karşıtı eylemlere Cumhuriyetçi Parti'den katılan ilk senatör Mitt Romney oldu

ABD Başkanı Donald Trump i protestoların devam ettiği Washington'da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatı vermişti (AP)

ABD'li senatör Mitt Romney ülkede siyahi Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası ülke genelinde süren eylemlere Cumhuriyetçi Parti'den katılan ilk senatör oldu.

Utah senatörü Romney pazar günü başkent Washington'da "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" (Black Lives Matter) eylemcileriyle birlikte yürüdü.

Yaklaşık 1500 kişilik Evanjelik Hıristiyan bir grupla birlikte yürüyen Romney, Twitter hesabından fotoğraflar paylaşarak "Siyahilerin Hayatı Önemlidir" sloganını yazdı.

NBC kanalına açıklamalarda bulunan Romney "Irkçılığa karşı ses çıkarmamız lazım. Irkçılığa ve gaddarlığa kaşı çok sayıda sese ihtiyaç var" dedi.

2012'de Başkanlık yarışına da katılan Romney'nin aksine Cumhuriyetçi Parti'den Kongre üyeleri çoğunlukla Başkan Donald Trump'ın eylemcilere karşı orduyu kullanma kararına destek vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Romney azil soruşturmasında Başkan Donald Trump'a karşı oy kullanan tek Cumhuriyetçi senatördü.

Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları Romney'nin geçmişte Floyd'un öldürülmesine yol açan koşulları yaratan ırkçı politikaları desteklediğini savunarak eyleme katılımını bir "reklam kampanyası" olarak niteledi.

Bir Twitter kullanıcısı Romney'nin Utah'da idam cezasının geri getirilmesini desteklediğini hatırlattı.

Bir başka Twitter kullancısı ise "2012'de Başkanlık için yarıştığı sırada Nazi olarak nitelenen Mitt Romney 2020'de bir tweet atıp kısaca yürüyüşe katıldı. Şimdi de medya ona yaltaklanıyor. Geçirdiği evrime bakarsak onun eylemcilere katılması CESURCA" dedi.

Cumhuriyetçi partiden Trump'a eleştiriler

Floyd'un öldürülmesi sonrası Başkan Trump'ın kararlarına karşı Cumhuriyetçi Parti'den bazı üst düzey isimlerden de tepkiler yükselmişti.

Cumhuriyetçi Alaska Senatörü Lisa Murkowski Kasım'daki Başkanlık seçiminde Trump'ı destekleme konusunda "zorlandığını" söylemişti.

Cumhuriyetçi Parti'den Maine Senatörü Susan Collins, South Carolina Senatörü Tim Scott ve Nebraska Senatörü Ben Sasse de Trump'ın Beyaz Saray yakınlarındaki kiliseye ziyaeti sırasında Lafayette Meydanı'ndaki eylemcilerin polislerce zorla dağıtılmasını eleştirmişti.

Eski Savunma Bakanı Jim Mattis, Trump'ın eylemcilere karşı askerleri kullanma tehdidine "Bizi bölmeye çalışıyor" yorumu yapmış, aralarında eski savunma bakanları Leon Panetta, Chuck Hagel ve Ash Carter'ın da olduğu 84 eski Pentagon yetkilisi ortak bir yazı kaleme alarak Trump'ın bu tehdidinden endişe duyduklarını açıklamıştı.

ABD'de 25 Mayıs'ta Floyd'un öldürülmesi sonrası ülke genelinde on binlerce kişinin katıldığı ırkçılık karşıtı eylemler üçüncü haftasına girmiş bulunuyor.

 

Independent Türkçe, RT, AP

DAHA FAZLA HABER OKU