Hubble Teleskobu "kozmik kar tanelerini" fotoğrafladı

NASA'nın Hubble Teleskobu Samanyolu galaksisinde kar tanelerini andıran yıldızlara sahip küresel yıldız kümesi NGC 6441'in fotoğrafını çekti

Küresel yıldız kümeleri, yüz binlerce hatta bezen milyonlarca yıldızın birbirine kütle çekim kuvveti ile bağlı olduğu küresel yapılı yıldız topluluklarıdır (ESA/Hubble/NASA)

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Hubble Uzay Teleskobu, galaksimiz Samanyolu'nun merkezinden 13 bin ışık yılı uzaktaki NGC 6441 küresel yıldız kümesini fotoğrafladı.

Kar taneleri gibi gözüken kümedeki yıldızların tam olarak sayısını belirlemek epey zor.

NASA'nın aktardığına göre yıldız kümesindeki yıldızların toplam kütlesi, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1,6 milyon katı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hesaplama NGC 6441'i Ssamanyolu'ndaki en büyük ve en parlak küresel yıldız kümelerinden biri yapıyor.

NGC 6441 ayrıca 4 adet atarcaya (pulsar) sahip. Aşırı yoğun, güçlü manyetik alana sahip nötron yıldızları olan bu atarcalar tek bir dönüşünü birkaç milisaniyede tamamlıyor.

NGC 6441 küresel yıldız kümesi ayrıca JaFu 2 adlı gezegenimsi bulutsuya da ev sahipliği yapıyor. Adının aksine gezegenlerle pek alakası olmayan gezegenimsi bulutsular aslında orta ölçekli kütleye sahip yıldızların geçirdiği bir dönem. Bu dönem birkaç on bin yılda sona eriyor.

Samanyolu'nda 150 adet bilinen küresel yıldız kümesi bulunuyor. 

Küresel yıldız kümeleri bir galakside ilk ortaya çıkan yıldızlardan bazılarına ev sahipliği yapıyor ve kökenleriyle geçirdikleri değişimler gök bilimcilerin ilgisini çekmeyi sürdürüyor

 

Independent Türkçe, NASA

DAHA FAZLA HABER OKU