Brexit’te son durum: Theresa May anlaşmayı 3. kez ‘anlamlı’ oylamaya sunma hazırlığında

The Independent, May’in planının 3. kez reddedilmesi durumunda, Başbakan’ın 20 Mart’tan önce planı 4. kez oylamaya sunabileceğini tahmin ediyor 

Fotoğraf: AFP

İngiltere parlamentosunda Çarşamba akşamı gerçekleşen “anlaşmasız Brexit” oylamasından yine ret çıktı. Milletvekilleri bugün de Brexit'in ertelenmesine ve 50. maddenin genişletilmesine yönelik oylama yapacak.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in anlaşmayı 3. kez oylamaya sunmak istemesi Brexit’in Haziran ayına ertelenebileceğini gösteriyor. May’in planı, önümüzdeki hafta perşembe günü oylamaya sunması bekleniyor. 
 
May’in planı, İngiltere’nin 50. maddenin müzakere edilmesini ve böylelikle Brexit’in ertelenmesi için “AB’nin genişletme önerisini kabul ettiğini” belirtiyor.
 
Planın parlamentoda kabul edilmesi durumunda, May gerekli olan Brexit yasasını geçirebilmek için, “2019 yılı 30 Haziran’da bitecek bir dönem için (…) bir sefere mahsus genişletme” isteyecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

May’in “son hamlesi” olarak görülen planın 3. kez yapılacak oylamayı geçmemesi durumundaysa Avrupa Birliği (AB) daha uzun bir genişletme süresi, müzakere durumunda değişiklik ve İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu’na yeni üyeler seçmesini isteyecek. 

Eğer anlaşma bir kez daha reddedilirse, İngiltere yeni imtiyazlar için AB’nin merhametine bırakılacak ve İngiltere Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmak zorunda kalacak.    

Anlaşma, 15 Ocak’taki ilk oylamada reddedildikten sonra May, Kuzey İrlanda sınırına yönelik “tedbir maddesi” yüzünden tepki çeken anlaşmayı kabul ettirebilmek adına maddenin kullanım koşullarına açıklık getiren ortak bir belge üzerinde AB ile uzlaşmıştı.   

 



 

Brexit karşıtı milletvekilleri, May’in perşembe günü sunacağı planda Avam Kamarası’na ‘Son Söz Referandumu’nu (Brexit’in yeniden halk oyuna sunulması) da içeren alternatif seçenekleri oylamaya izin verecek değişikliklere yönelik öneriler hazırlarken, Brexit’in masadan tamamen kaldırılması ihtimali artıyor. 

Öte yandan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına yönelik stratejileri hakkında tekrar düşünmek istemesi durumunda, Brexit’e yönelik “uzun” bir ertelemeye açık olduğunu söyledi. 

Tusk, AB liderlerinin önümüzdeki hafta gerçekleşecek Avrupa Konseyi toplantılarında bu durumu ele alacağını bildirdi. 

The Independent’in tahminlerine göre, May’in 3. kez sunacağı planın oylaması pazartesi günü (18 Mart) gerçekleşecek. Bu da, planın 3.  kez reddedilmesi durumunda, May’in 20 Mart’tan önce planı 4. kez oylamaya sunabilmesine fırsat verecek. 

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU