Britanya'da Kovid-19 ve demans ilişkisine yönelik yeni araştırma: Ölü sayısı Nisan'da 10 bin arttı

Daha önce yapılan bir araştırmada demansa neden olan genetik mutasyonun Kovid-19'un etkisini artırdığı belirtilmişti

Koronavirüse neden olabilecek genetik faktörlerin yanı sıra Kovid-19'un yol açtığı sağlık durumları da inceleniyor. Araştırmacılar yakın zamanda koronavirüsün hamilelikte plesentaya saldırdığını ifade etmişti (Unsplash)

İngiltere ve Galler’de Nisan’da demans hastası kişiler arasında fazladan nedeni tam olarak açıklanamayan yaklaşık 10 bin fazladan ölüm gerçekleştiği aktarıldı.

The Guardian’ın haberine göre resmi verilerin sosyal izolasyonun bu hastalar üzerinde ciddi etkisi olabileceğini göstermesi nedeniyle alarma geçildi.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerinin, Kovid-19 ile ilişkili doğrudan ölümlerin ötesinde, Nisan ayında demanstan hayatını kaybeden daha önceki yıllara oranla yüzde 83 daha fazla kişinin olduğu belirtildi.

Yardım derneklerinin temel tıbbi bakımın yanı sıra aile ziyaretlerinin de azalmasının yıkıcı etki yarattığı konusunda uyardığı aktarıldı.

Alzheimer’s Society’nin genel direktörü Kate Lee, “Demans hastası binlerce insanın hayatını kaybetmesi korkunç” dedi.

Virüsün, koronavirüse yakalanan demans hastalarının üzerindeki yıkıcı etkisini daha önce görmüştük, fakat araştırmamız virüsün yarattığı tehdidin bunun çok ötesinde olduğunu ortaya koyuyor.

Çalışmanın gerçekleştirildiği 128 bakım evinin yüzde 79’unun sosyal iletişim eksikliğinin demans hastalarının sağlığında bozulmaya neden olduğunu belirttiği aktarıldı. Hastaların bir kısmının koronavirüs nedeniyle alınan önlemlerle iştahlarının kesildiği ve terkedilmiş hissettikleri belirtildi.

Diyabet hastalarıyla birlikte, koronavirüs nedeniyle ölenlerin dörtte birinin aynı zamanda demans hastası olmasının endişe verici bir duruma işaret ettiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün yanı sıra Nisan’da İngiltere'de 9 bin 429 kişinin, Galler'de de 462 kişinin demans nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı. Bu sayının İngiltere’de alışılmış miktardan yüzde 83 ve Galler’de yüzde 54 daha fazla olduğu belirtildi.

Artan ölümlerin, tecrit nedeniyle artan bilişsel yetersizlikten, aile üyelerinin ziyaret etmesinin azalması nedeniyle temel bakımın yetersiz hale gelmesinden ve hastaların yakınlarının kendilerini neden ziyaret ettiğini anlayamamaları nedeniyle yaşadıkları depresyondan kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

Bir diğer gerekçeninse sağlık yetkililerinin artan Kovid-19 vakaları nedeniyle demans hastalarıyla yeteri kadar ilgilenememiş olmasıyla ilişkili olabileceği belirtildi.

Kate Lee, “Bazılarının yemekten ve içmekten vazgeçtiğini duyuyoruz” dedi.

Öte yandan daha önce yürütülen bir araştırmayla, insanlarda demans riskini artıran genetik mutasyonun aynı zamanda Kovid-19’u ciddi geçirme riskini de artırdığını ortaya konmuştu.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU