George Floyd eylemleri sırasında "diz çöken" bir Latin, polis tarafından öldürüldü

ABD'nin San Fransisco kentinde çarşamba günü yapılan eylem barışçı geçeti ancak polis yağma olaylarına karıştığından şüphelendiği Latin genci öldürdü

ABD'de George Floyd protestoları sonrası çıkan olaylarda başkent Washington ve New York dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız birlikleri de polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu (AFP)

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası yüzlerce kentte on binlerce kişinin katıldığı eylemler dokuzuncu gününde de davam etti.

Eylemlere sahne olan California eyaletinin San Fransisco kentindeyse polis salı akşamı Vallejo bölgesindeki bir yağma olayına karıştığından şüphelendiği Latini öldürdü.

Çarşamba günü açıklanan olayda polisin ateş açması sonucu ölen 22 yaşındaki Sean Monterrosa'nın o sırada diz çöktüğü ve silahsız olduğu açıklandı.

Gencin cebinden bir çekiç çıktığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis yetkilileri Monterrosa'nın bir otomobile doğru koşup aniden durduğunu, diz çökerek ellerini beline götürdüğünü ve polis memurunun bir silah gördüğünü sandığını söyledi. 

Polis memurunun camdan 5 el ateş ederek Monterrosa'yı öldürdüğü ancak gencin üzerinden çekiç çıktığı açıklandı. Olay sırasında diğer şüphelilerin kaçtığı da belirtildi.

Gencin ailesi ise Monterrosa'nın diz çöküp ellerini kaldırdığı sırada öldürüldüğünü iddia ediyor. Olay hakkında soruşturma başlatılırken genci öldüren polis memuru idari izne çıkarıldı.

San Fransisco'da bugüne kadarki en geniş katılımlı eylem

Yaklaşık 10 bin kişi Mission District bölgesinde toplandı. "George Floyd" ve "Black Lives Matter" (Siyahların Yaşamı Değerlidir) sloganı atan eylemciler kentteki belediye binası, mahkeme ve emniyet müdürlüğüne doğru yürüdü.

Yürüyüş boyunca bazı polislerin diz çökerek eylemcilere destek verdiği görüldü.

Eylemlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın kuklası da ateşe verildi.


Kentteki devasa eylem ufak tefek olaylarla rağmen barışçı şekilde sona erdi. Akşam saatlerinde ise yürürlüğe konulan sokağa çıkma yasağı sonrası yaklaşık 20 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Oakland'da binlerce maskeli eylemcinin sokağa çıkma yasağı sonrası belediye binası önündeki oturma eylemineyse polis önceki akşamların aksine gözyaşartıcı gazla müdahale etmedi.

Eylemcilerin protestosunu barışçı şekilde sonlandırdı. Kentteki sokağa çıkma yasağınınn da sona erdirileceği ancak şiddet olayları yaşanırsa yeniden devreye girebileceği duyuruldu.

 

Independent Türkçe, Mission Local, CBS, San Fransisco Choronicle, AP

DAHA FAZLA HABER OKU