En kapsamlı koronavirüs araştırması: Sosyal mesafeyi 1 metreye indirmek riski ikiye katlıyor

Bilim insanları yeni koronavirüsün bulaşmasını engellemek için uygulanan sosyal mesafe, maske ve koruyucu ekipman takma önlemlerini inceledi

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre yeni tip koronavirüs dünya genelinde 6 milyon 280 binden fazla kişiye bulaştı (AFP)

Yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) bulaşımıyla ilgili şu ana kadarki en büyük araştırmanın sonuçlarına göre, Kovid-19 bulaşmasına karşı en etkili yöntemler araya en az bir metrelik fiziksel mesafe koymak ayrıca ağız, burun ve gözleri örten koruyucular kullanmak.

16 ülkedeki 172 araştırmayı inceleyen bilim insanları elleri sıklıkla yıkamanın ve iyi hijyen sağlayacak diğer önlemleri almanın da kritik önemde olduğunu belirtti. 

Hakemli tıp dergisi The Lancet'te yayımlanan makalenin bulguları, hükümet ve sağlık kuruluşlarına alınacak önlemlerde kolaylık sağlayabilir. Zira farklı ülkeler farklı düzeyde önlemler tavsiye ediyor.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2 metrelik mesafe Kovid-19 bulaşması riskini daha fazla azaltıyor

Şu anki bilimsel kanıtlar Kovid-19'un en sık kişilerin öksürmesi ya da hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını gösteriyor. Virüs, gözler, burun ya da ağza bu damlacıkların girmesi ya da kişilerin kirlenmiş yüzeylere temas etmesiyle bulaşıyor.

Yeni yayımlanan çalışmada koronavirüslerin yol açtığı üç hastalık olan Kovid-19, SARS ve MERS'in bulaşımını engellemek için sosyal mesafe, yüz maskesi ve göz koruma ekipmanı kullanımı konusundaki 172 çalışma incelendi.

Kritik bulgulardan biri iki metrelik fiziksel mesafe konulması halinde Kovid-19 bulaşma riskinin daha fazla azalması.

Hesaplamalara göre bir metreden az mesafe bırakılması, bulaşma riskini yüzde 3 oranında düşürürken, arada bir ya da daha fazla metre bırakmak bu riski yüzde 13 oranında azaltıyor.

Makaleye göre fiziksel mesafenin 3 metreye kadar çıkarılmasıyla bu risk yarı yarıya azaltılabilir. 

Araştırmada maske ve gözleri koruyucu ekipmanın da virüsten korunmada ek fayda sağladığı ancak bu konudaki bulguların daha az kesin olduğu işaret edildi.

Bulgulardan biri, göz koruyucu ekipman takıldığında bulaşma riskinin yüzde 6 iken bu ekipmanın yokluğunda riskin yüzde 16 düzeyine çıkması oldu.

Araştırmanın yöneticilerinden Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden Holger Schünemann "Bulgularımız Kovid-19, SARS ve MERS hakkındaki tüm doğrudan bilgileri sentezleyen ilk çalışma. Çalışmamız eğriyi düzleştimeye yardım edecek olan basit ve yaygın müdahalelerin etkili kullanımı konusunda en iyi kanıtları veriyor" dedi.

Araştırmanın yöneticilerinden McMaster Üniversitesi'nden doktora sahibi öğretim üyesi Derek Chu ise "insanlar maskenin fiziksel mesafeye, göz korumaya ya da el hijyeni gibi temel önlemlere bir alternatif olmadığını anlamalı" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü salgın sırasında kişilere birbirlerinden en az 2 metrelik fiziksel mesafe koymaları uyarısında bulunuyor.

Ancak Almanya gibi bazı ülkelerde bu mesafenin 1,5 metreye düşürülmesi çağrıları da bulunuluyor. Zira restoran, bar ve müzik gösterilerinin yapıldığı alanlarda bu mesafeyi korumanın zor olacağına dikkat çekiliyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU