Cumhuriyetçiler, Trump’ın kampanyasının Biden'a ezici zafer getireceğinden endişeli

Diğer parti yetkililerinin tavsiyelerine karşı gelen ABD Başkanı hala kampanyasını ekonomi üzerine kurmakta ısrar ediyor

Biden ve Trump'ın koronavirüs krizine tepkileri çok farklı şekillerdeydi (AP)

Gelecek başkanlar not düşsün: Başkan Donald Trump'ın sadece ekonomi üzerine kurulu yeniden seçilme stratejisi Beyaz Saray'ın nasıl kaybedileceğine dair ders kitabı niteliğinde bir örnektir.

Trump'ın kampanyasını iyimser ekonomik mesajlar etrafında kurgulaması Kovid-19 küresel ekonomiyi harap etmeden önce bile kıdemli Cumhuriyetçiler için bir endişe kaynağıydı. Geçen yılın Ağustos ayında bile parti yetkilileri Başkan'ın Çin'le giriştiği ve gereğinden uzun süren ticaret savaşının büyümeyi engelleyebileceği ve Iowa ve Ohio gibi önemli kırsal eyaletlerde yeniden seçim umutlarına zarar verebileceği konusunda endişeliydi. Şimdi koronavirüsün neden olduğu geniş çaplı hasar GOP'un (Büyük Eski Parti ya da Grand Old Party, Cumhuriyetçi Parti'nin diğer adı -çn.) ekonomi argümanını büyük bir yük haline getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevdeki bir Başkan için serbest düşüşe geçmiş bir ekonomiden daha ölümcül pek az şey vardır. Peki bu ne kadar toksik bir durum? Emory Üniversitesi profesörü ve siyaset bilimci Alan Abramowitz zayıf bir ekonomiyle karşı karşıya olan görevdeki başkanların neredeyse her seferinde kaybettiğini belirlemişti. Abramowitz'in modeli sadece son 11 seçimin kazananlarını doğru bir şekilde tahmin etmekle kalmamış, bunu aynı zamanda müthiş bir doğruluk oranıyla başarmıştı.

Çıkarılması gereken ders açık: Adaylığınızı ekonominin patlama yapma ihtimaline bağlamayın.

Trump'ın kampanyasındaysa yalnızca tek bir sorun var: Ekonomi mesajı sahip oldukları tek şey. Trump yönetimi Pensilvanya ve Michigan gibi eyaletlerde bağımsız ve kararsız seçmenlere tek bir somut vaatte dahi bulunamadı. Elde kalan ve tartışma götürmeyen tek gerçekse dehası kendinden menkul Donald Trump'ın Amerikalıların yönetme görevini ona emanet ettiği ülkenin kontrolünü kaybetmiş olması.

30 milyon Amerikalı işsizken, Trump'ın işsizliğe karşı bir zafer kazanma planı şimdi bir şaka gibi görünüyor. Daha da kötüsüyse, yönetiminin aylar öncesinden uyarıldığı ciddi ekonomik sıkıntılara tamamen hazırlıksız yakalanması oldu.
 


Donald Trump "İyi Demokrat ölü Demokrat'tır" ifadesinin geçtiği bir videoyu retweet'lemişti


Durum o denli bozuldu ki Trump'ın en halis savunucuları bile Amerikan halkını kandıramıyor. 24 Mayıs'ta yapılan bir röportajda Beyaz Saray'ın kıdemli ekonomi danışmanlarından Kevin Hassett işsizliğin yaz aylarıyla birlikte yüzde 20'ye vuracağını ve Beyaz Saray'ın bu yeni işsizlere acil yardım sağlamak için net bir stratejisi olmadığını itiraf etmişti.

Haberler daha da kötüleşiyor. 26 Mayıs'ta Trump'ın sırdaşı Larry Kudlow, Beyaz Saray'ın artık Amerika'daki Kovid-19 salgını sırasında işini kaybedenlerin işsizlik yardımlarına yapılacak haftalık 600 dolarlık (yaklaşık 4 bin TL) bir zam için mücadele etmeyeceğini duyurmuştu. Kudlow Fox News'e verdiği demeçte "Açıkçası 600 dolarlık zammın bir sonraki görüşmeleri atlatabileceğine inanmıyorum" diye konuşmuştu.

Trump'ın sadece ekonomiye odaklanan mesajının önemli bir bölümü her iki partiden halk sağlığı uzmanlarının ve hatta kendi yönetiminin sağlık danışmanlarının ciddi uyarılarını göz ardı edip ülke ekonomisini tekrar açarak "Amerika'yı işe döndürmeye" dayanıyordu. Fakat her iki partiden Amerikalıların oluşturduğu çoğunluk ekonomiyi yeniden açmak için halk sağlığı durumunun düzelmesini beklemeyi tercih ediyor. Amerikalılar, yüzde 30'luk bir çoğunlukla, halk sağlığının ulusal önceliğimiz olması gerektiği konusunda hemfikir. Bu hafta Democracy Fund ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi Nationscape Projesi ortaklığında yapılan bir anket 10 Amerikalıdan yedisinden fazlasının Trump'ın ülkeyi gereğinden önce açma teşebbüsünde bulunduğundan korktuğunu ortaya koydu.
 

 

Anlaşıldığı kadarıyla birçok Amerikalı, özellikle de Kovid-19'un yüksek risk kategorisine düşme olasılığı daha yüksek olan yaşlılar, başkanlarının ekonomiyi canlarının önüne koyması karşısında sevinçten çılgına dönmüyor. 2016'da Trump etkileyici bir yüzde 8 puan farkla 65 yaş ve üzeri seçmenleri kazanmıştı. Bugün bu yaşlı vatandaşlar yüzde 17'lik inanılmaz bir farkla Joe Biden'ı destekliyor.

Açık konuşalım: Eğer Donald Trump Kasım ayına yaşlı vatandaşları yüzde 17 ve bağımsızları yüzde 13 puanla kaybederken girerse, seçimi açık ara farkla kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olacak. Bu senaryoda sadece Michigan ve Pensilvanya'yı kaybetmekle kalmayıp, Kuzey Carolina, Arizona ve Ohio'yu da kaybetmesi de ihtimal dahilinde.

Amerikan yaşantısındaki yoğun siyasi kutuplaşma nedeniyle muhtemelen bu boyutlarda bir patlama görmeyeceğiz ama rakamlar şu sıralar Donald Trump'ın kendi yarattığı olağanüstü güçlü ters rüzgarların altını çiziyor. Çarpıcı Facebook reklamları veya akıllıca şapkalarla savuşturulamayan Kovid-19 krizi karşısında Trump'ın dengesiz ve istikameti belirsiz liderlik tarzı şimdi yeniden seçilme planları için elzem olan seçmen gruplarını yabancılaştırma tehlikesi taşıyor.

İşsizlik uçurumuyla karşı karşıya kalan Amerikalılar ve koronavirüsün yarattığı sıkıntılar istikameti belirsiz bir Trumpçı “liderliğin" bir dört yıl daha sürmesini göze alamaz. Bu ekonomide olmaz.

Max Burns deneyimli bir Demokrat stratejist ve Millennial Politics'in kıdemli destekçilerindendir. NBC News Now, Fox News ve Bloomberg Radio'da düzenli olarak programlara katılıyor. Twitter'da takip edebilirsiniz: @TheMaxBurns



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU