Şimdiye kadarki en derin noktada görülen ahtapotun fotoğrafları yayımlandı

Gizemli ahtapot, adını Walt Disney’in 1941’de tanıtılan sevimli fil karakterinden alıyor

Dumbo ahtapotu, Hint Okyanusu'nun binlerce metre derinliğinde görüldü (Atlantic Productions For Discovery Channel)

Araştırmacılar, şimdiye kadarki en derin noktada görülen ahtapotun büyüleyici fotoğraflarını çekti. Hint Okyanusu’ndaki Java Çukuru’nun 7 bin metre altında görülen ahtapotun “Dumbo” türüne mensup olduğu bildirildi.

Gizemli ahtapot, adını Walt Disney’in 1941’de tanıtılan sevimli fil karakterinden alıyor. Gözlerinin hemen üzerindeki kulak benzeri yüzgeçleriyle hareket eden ahtapot, kulaklarını kullanarak uçmayı öğrenen animasyon karakterini andırıyor.
 

Ek Açıklama 2020-05-30 145630.png
(Atlantic Productions For Discovery Channel)


Marine Biology adlı hakemli yayında yer verilen araştırmanın öncüsü Dr Alan Jamieson ve ekibi, aslında keşif sırasında iki ahtapot gördü. 43 cm uzunluğundaki ilk ahtapot, 5 bin 760 derinlikte tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN’nin haberine göre bundan iki gün sonra da 35 cm uzunluğundaki ikinci ahtapot da 6 bin 957 metre derinlikte tespit edildi. 

Bu keşiften önce bir ahtapotun görüntülenebildiği en derin nokta, Barbados’un 5 bin 145 metre derinlikteki bölgesiydi. O ahtapotun fotoğrafı 50 yıl önce siyah beyaz çekilmişti. Şimdi ise bu deniz canlısının 2 bin metre daha derine ilerleyebildiğini görmek araştırmacıları şaşkına çevirdi.

BBC’nin haberine göre Dr. Jamieson, şöyle konuştu:

Önem verdiğimiz derinliklerle önemsemediğimiz derinlikler arasındaki ayrımı bulanıklaştırmak için Dumbo’ya ihtiyacımız var. Derinliklerde sadece Victoria döneminin ucube gösterilerini andıran hayvanların yaşadığı fikri doğru değil.

 

Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU