George Floyd protestolarıyla koronavirüs tecridine karşı gösterileri karşılaştıran tweet viral oldu

Tweet, Minneapolis protestolarını Nisan'da evde kalma tedbirlerine karşı yapılan gösterilerle karşılaştırıyor

George Floyd'un ölümüne neden olan polisle daha önce aynı iş yerinde çalıştığı aktarılmıştı (Twitter/@_SJPeace_)

Minneapolis’te siyahi George Floyd'un göz altına alınmasının ardından ölmesi üzerine düzenlenen protestolar göz önünde bulundurularak Amerika genelindeki iki protesto arasındaki farkı vurgulayan tweet viral oldu.

Twitter’da 5 binden fazla beğeni ve 2 bin 700 retweet alan gönderi, atmosferdeki eşitsizliği ve iki gösterideki protestoculara uygulanan muameleyi gösteriyor.

Michigan’daki, evde kalmaya yönelik tedbirlere karşı gerçekleştirilen protestolardan bir fotoğrafta, beyaz bir adamın yetkililerden herhangi bir tepki görmeden iki polis memurunun yüzüne bağırdığı görülebiliyor.

Minneapolis’ten bir diğer fotoğrafta, Black Lives Matter (Siyahilerin Hayatı Önemli) protestosu, göz yaşartıcı gaz kullanan çevik kuvvet polisi tarafından kuşatılmış durumda.

Michigan protestocusunun fotoğrafı, bu ay Virginia, Michigan ve Washington eyaletlerinde tecrit uygulamalarına karşı çıkanların parlamento binalarını silahlarla basarak valilerden evde kalma düzenlemelerini gevşetmelerini talep ettiğinde viral olmuştu.

 

 

Sosyal medya kullanıcıları, göstericilerin saldırgan yapılarına rağmen, ABD genelinde yönetimin tecrit uygulamalarına karşı yapılan gösterilerin neredeyse olaysız şekilde yayıldığını belirtmekte gecikmedi.

Diğer fotoğrafsa 25 Mayıs’ta polisin elinde ölen Floyd’un hayatını kaybetmesinin ardından Minneapolis’te düzenlenen gösteriden çıktı.

Floyd’un ölümüne ilişkin başlangıçtaki barışçıl gösteriler, polisin diziyle onu yerde kıpırdayamaz hale getirdiği şiddet görüntülerinin açığa çıkmasıyla muazzam bir öfkeye yol açtı.

Gösteriler çarşamba günü ayaklanmaya dönüştü. Polisin göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve ses bombasına başvurduğu belirtilirken, binalar tahrip edildi, yağmalandı ve yakıldı. Ayaklanma sırasında bir kişinin öldüğü bildirildi.

Çatışma patlak vermeden önce gösteri liderlerinin üzerinde durduğu, Floyd’un ölümüne ilişkin barışçıl bir protesto olarak etkinliği sürdürmekti.

Katılımcılar, uzun zamandır polisin siyahi Amerikalılara muamelesine karşı yapılan gösterilerin parçası olan ve Floyd’un hayatını kaybettiği görüntülerde polise söylediği “nefes alamıyorum” sloganıyla kalabalığa hitap etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

USA Today, Floyd ailesinin avukatı Ben Crump’ın perşembe günü CNN’e, “Polis dizini onun ensesinde tutarken ona hiçbir merhamet göstermediler. Gerginliği yatıştırmaya çalışanlar sadece halktan kişilerdi. Polis değil” dediğini aktardı.

Ancak gösteride tırmanan şiddetle ilgili karmaşık tepkiler oluştu.

Ahmaud Arbery ve Breonna Taylor’ın da aralarında bulunduğu siyahi Amerikalıların ölümüyle ilgili birçok davaya vekalet eden Crump, Minneapolis protestolarında şiddeti teşvik edenlere karşı uyarıda bulundu.

Crump, CNN’e, “Buna ihtiyacımız yok. Adalet arayışına odaklanan insanlara ihtiyacımız var” dedi.

Floyd’un erkek kardeşi Philonise Floyd, ayaklanmaları göz önüne alarak durumun karmaşıklığı hakkında konuştu.

Bu memurların (George’un gözaltına alınmasına dahil olan) derhal tutuklanması gerekiyor … ve her şeyden sorumlu tutulması gerekiyor çünkü bu insanlar şu anda adalet istiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU