Erdoğan'ın "Milletimize gideceğiz" sözleri erken seçim işareti mi? Anket şirketleri ne diyor?

Anketçiler erken seçim tartışmalarını değerlendirdi. Aktaş, İYİ Parti'nin seçimde tek başına hareket edebileceğini iddia ederken, Özkiraz ise, Erdoğan'ın parlamenter sisteme dönmek istediğini ve Berat Albayrak'ı genel başkanlığa hazırladığını ileri sürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Teşkilatı mensuplarına yönelik yaptığı konuşmada,"gönül kazanma seferberliği" başlattığını belirterek tekrar alanlara ineceğinin açıkladı / Fotoğraf:AA 

Koronavirüs salgınının hafiflemesiyle birlikte, siyasetin gerilimini de artmaya başladı. Muhalafet, ekonomideki gidişat üzerinden iktidarı eleştirirken, iktidarın yeni kurulan partilerin seçime girebilmesinin önünü kapatmak için yaptığı ileri sürülen çalışmalar, 'erken seçim' iddiasını da beraberinde getirdi.

Cumhur İttifakı'nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın bayramdan önce Twitter hesabından yaptığı paylaşım da, erken seçim söylentilerine neden oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli gündemlerinde erken seçim olmadığının altını çizerek, ittifak içinde bir çatlak olmadığı mesajını verdi.

Erken seçim söylentileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs'ta video konferans yöntemiyle katıldığı AK Parti'nin İstanbul İl Teşkilatı toplantısında 27 Mayıs'ı işaret ederek, "Bunun için hemen yarından tezi yok yeni bir gönül seferberliği başlatıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde telefonla ulaşarak, çarşambadan itibaren de bizzat sahaya inerek, milletimize gidecek, kendimizi anlatacak, onun da derdini dinleyeceğiz" mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı'nın sahaya inmesi, "Son 6 yılda 8 kez sandık başına giden Türkiye'yi yakın gelecekte yeni bir seçim mi bekliyor" sorusunu da beraberinde getirdi.

Independent Türkçe'ye konuşan GENAR Araştırma Genel Müdürü İhsan Aktaş ile AKAM Genel Müdürü Kemal Özkiraz, 'erken seçim' ihtimalini değerlendirdi.

Aktaş: Cumhur İttifakı'nın gündeminde erken seçim yok

Mayıs ayının başında yaptığı anketle Cumhur İttifakı'nın ipi göğüsleyeceğini duyuran İhsan Aktaş, AK Parti'nin kongre sürecine girdiğini hatırlatarak, "Seçimin ne zaman yapılacağı, AK Parti kongresinden sonra konuşulur. AK Parti, stratejesini kongreden sonraya kuruyor. Cumhur İttifakı'nın gündeminde bir erken seçim olmadığı kaanatindeyim" yorumunu yaptı.

"İYİ Parti seçimde kendi başına hareket edebilir"

"Cumhur İttifakı'nın seçim kazanması zor ancak sürdürülmesi kolay. Millet İttifakı'nın ise seçim kazanması kolay ama sürdürülebilirliği zor" diyen Aktaş, İYİ Parti ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) arasındaki tartışmaya vurgu yaptı.

Aktaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in HDP ve PKK ile ilgili sözlerinin bir anlamı olduğunu da ileri sürerek, "Liderler, söyledikleri sözlerini hesaplayarak söylerler. Milliyetçi seçmenin oyunu alan İYİ Parti, ittifak ve HDP ile ilişki nedeniyle üzerindeki baskıyı dağıtmak için böyle bir adım atılmış olabilir. İYİ Parti, seçimde kendi başına hareket edebilir" dedi.

Özkiraz: Erken seçim olarak algılanır, piyasalar mahvolur

 Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Genel Müdürü Kemal Özkiraz ise, cumhurbaşkanının attığı adımın erken seçim olarak algılanacağını ve bunun piyasaları mahvedeceğini iddia etti.

"Cumhurbaşkanı Bahçeli'ye rest çekiyor"

Devlet Bahçeli'nin muhalefete yönelik eleştirilerinin asıl hedefinin Erdoğan olduğunu savunan Özkiraz, "Kızım sana söylüyorum gelinim sen işit diyen Bahçeli, Erdoğan'a mesaj veriyor. Erdoğan da son hamlesiyle reste rest diyor. Ama bu süreç baskın seçime gitmeyecek. Erken seçim olsa bile, en erken 2021 yılında sandık başına gidilir" dedi.

"Albayrak'ı genel başkanlığa hazırlıyor"

Cumhurbaşkanının AK Parti teşkilatlarını motive etmek istediğini ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı AK Parti Genel Başkanlığı'na hazırladığını ileri süren Özkiraz, nisan ayında yaptıkları çalışmada, AK Parti ve MHP'nin birlikte yüzde 43 oranında olduklarını ifade etti.

"Erdoğan, parlamenter sisteme dönmek istiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parlamenter sisteme geçeceğini iddia eden Özkiraz, "Seçim kaybedilse ve ana muhalafete düşse bile cumhurbaşkanlığını sembolik hale getirecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin olmayacağını, başbakanlık seçimi olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Özkiraz, Erdoğan'ın adımının MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de bir mesaj olduğunu ileri sürdü. 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU