Merkez Bankası'ndan son 10 ayda dokuzuncu faiz indirimi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,75 seviyesinden yüzde 8,25'e çekti. Son 10 aylık toplam faiz indirimi 1475 baz puan oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın göreve geldiği temmuz ayından bu yana geçen sekiz Para Politikası Toplantısı'nda toplam 1425 baz puan indirilen politika faizinde 50 baz puan daha indirim yapıldı. 

Buna göre geçen yıl ortalarına kadar yüzde 24 seviyesinde seyreden, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı dokuzuncu indirimle yüzde 8,25 seviyesine kadar gerilemiş oldu. Ekonomistlerin beklentisi de 50 baz puan indirim şeklindeydi. 

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla 19 Mart'taki son toplantısını iki gün erkene çeken Merkez Bankası, politika faizini yüzde 10,75’ten yüzde 9,75’e indirmişti. 

Karar öncesi 6,81 lira seviyesinde değerlenen Dolar/TL, karar sonrası 6,78 liraya kadar çekildi. 

"Ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir"

Merkez Bankası’nın mayıs ayı faiz kararına ilişkin yaptığı açıklamayı nisandaki açıklamadan farklı kılan ifadelerden biri “ölçülü” kelimesi oldu. 

Bu tanımı önceki ayda kullanmayan Merkez Bankası bugün yayınladığı metinde “Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir” dedi. 

"Enflasyon kısa vadede yüksek seyredebilir"

Yine nisan metninde olmayıp mayıs metninde yer alan kısımlardan biri de gıda fiyatlarının enflasyona etkisiydi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gıda fiyatlarındaki dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle tüketici enflasyonunun kısa vadede bir miktar yüksek seyredebileceğini ancak yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğini ifade etti. 

Açıklamasında ocak ve şubat aylarında güçlü bir eğilim sergileyen iktisadi faaliyetin salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak mart ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı hatırlatıldı ve şöyle devam edildi: 

İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergeler kısmi normalleşme adımlarıyla birlikte dipten dönüş sinyalleri içermektedir. 

Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir.

 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU