Arakanlı Müslümanlar iki felaket arasında kaldı: Vaka sayısı artarken, şiddetli fırtına kapıya dayandı

Milyonlarca kişinin tahliye edilmesine neden olan fırtınanın Bangladeş ve Hindistan’ı etkilemesi bekleniyor

Cox's Bazar şehrindeki kamplarda 10 metrekarelik kulübelerde yaklaşık 12 kişi kalıyor (Reuters)

Myanmar’dan kaçıp Bangladeş’e sığınan yaklaşık bir milyon Arakanlı Müslüman’ın (Rohingya) kaldığı kamplarda koronavirüs (Kovid-19) vakalarında artış yaşanırken, ülke bir yandan da şimdiden milyonlarca kişinin tahliye edimesine neden olan şiddetli Amphan Fırtınası’na hazırlanıyor.

Bangladeş’te bugüne kadar Kovid-19 nedeniyle 26 bin 738 kişi enfekte oldu, 386 kişi de yaşamını yitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Radio Canada International’ın (RCI) haberine göre dünyanın en büyük mülteci kampına ev sahipliği yapan Cox’s Bazar şehrinin Teknaf ve Ukhiya mahallelerindeki kamplarda doğrulanan vaka sayısıysa 5’e yükseldi.

Uluslararası Dünya Vizyonu (WVI) kuruluşundan Karen Homer, RCI’ya verdiği röportajda, komşu Myanmar’dan kaçan Rohingyaların şimdilerde büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Cox’s Bazar’daki mülteci kamplarında 2,5 yıl geçirdikten sonra mart ayı sonunda Kanada’ya dönen Homer, “Kovid-19’la başa çıkmaya ve bu hastalığı kontrol altına amaya çalışırken şimdi bir de süper fırtınamız oldu” dedi.

Kilometre başına 40 bin kişinin düştüğü kamplardaki mülteciler bambu ve brandalarla sarılı kulübelerde yaşam sürmeye çalışıyor. Yaklaşık 10 metrekare genişliğindeki kulübelerin bazılarında 12 kişi birlikte kalıyor.

Homer, “Böyle bir ortamda sosyal mesafe zorluklarının nasıl olacağını bir düşünün” diye konuştu.

Cox’s Bazar’da yakın zamanda incelemelerde bulunmuş Severine Meyer isimli bir diğer Kanadalı yetkiliyse, “Burasının dünyanın en büyük kampları arasında yer almasıyla birlikte içinde yaşayanların endişeleri daha da karmaşık hal aldı. Aşırı kalabalıklar nedeniyle sosyal mesafeye uymak çok güç, hatta suya erişmek çok büyük bir zorluk” ifadelerini kullandı.
 


RCI’ya verdiği röportajda söz konusu kamplarda yalnızca temel sağlık hizmeti verildiğini belirten Meyer, “Cox’s Bazar’ın yoğun bakım ünitesinin sadece 10 kişiye yetecek yatak kapasitesi var. Hem tüm şehir halkı hem de kamplarda yaşayan mülteciler için elde bu kadar var” dedi.

Diğer yandan hem Bangladeş hem de Hindistan saatte 270 kilometre hızla yaklaşan Amphan Fırtınası’na karşı önlem almaya çalışıyor.

Fırtınanın ulaşmasıyla birlikte büyük çaplı toprak kaybı yaşanacağı öngörülürken, meteoroloji uzmanları kuvvetli rüzgar, şiddetli yağmur ve gelgit dalgalarının neden olabileceği muhtemel hasarlar konusunda uyarıyor.

 

Independent Türkçe, Radio Canada International

DAHA FAZLA HABER OKU