ÇİB Başkanı Aslan: Avrupa, Türkiye’nin çelik ihracatını engelliyor

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye'den ithal edilen bazı çelik ürünlerde damping yapılıp yapılmadığını belirlemek üzere soruşturma başlatmasını “hasmane tutum” olarak niteledi

Aslan: Yaşlı Avrupa'nın tek derdi iç piyasayı korumak / Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye'den ithal edilen bazı çelik ürünlerde damping yapılıp yapılmadığını belirlemek üzere başlattığı resmi soruşturma, Türk çelik sektörünü harekete geçirdi.

Soruşturmaya tepki gösteren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Avrupa Birliği'nin, bu soruşturma ile Türk çelik sektörüne olan hasmane tutumunu açıkça sergilediğini söyledi.

Aslan, "Halbuki 25 yıldır Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) anlaşması gereği, Türkiye ile bölge ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşması var. AB Komisyonu herhangi bir dayanağı olmayan soruşturmalarla bu anlaşmayı açık bir şekilde ihlal ediyor" ifadelerini kullandı.

"Birlik, Türkiye’den çelik ithalatını durdurmak adına elinden ne geliyorsa yapıyor"

Avrupa Birliği'nin Türkiye’den çelik ithalatını durdurmak adına elinden geleni yaptığını ileri süren Adnan Aslan, hükümete de çağrıda bulundu.

Aslan, bu "ihlalin" hesabının hukuk yoluyla sorulmasını talep ederek, "Bu haksız uygulamalara karşı hukuki haklarımızı kullanacağız" dedi.

 

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı_Adnan Aslan . ÇİB jpg
Adnan Aslan / Fotoğraf: Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) 

 

"Yaşlı Avrupa'nın tek derdi iç piyasayı korumak"

Avrupa Birliği ülkelerine 2019’da 2,5 milyon ton sıcak rulo sac ihraç edildiğini belirten Adnan Aslan, söz konusu soruşturmanın "Avrupalı çelik üreticilerinin yıllardır AB Komisyonu üzerinde yapmış oldukları baskının bir sonucu" olduğunu ileri sürdü.

Avrupa çelik sektörünün yaşlanmış ve rekabet gücünü oldukça yitirmiş olduğunu ve bu nedenle dünya arenasında diğer ihracatçı ülkelerle rekabet edemez hale gelerek, kendi iç pazarına çekilmek zorunda kaldığını savunan ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, şu ifadeleri kullandı:

Kendi iç pazarında da rekabet gücünü yitirince bunun sonucu olarak birçok üretim tesisi küçülmek, kapanmak ya da el değiştirmek zorunda kaldı. Avrupalı çelik üreticilerinin varlıklarını sürdürmenin gereği olarak pazarlarının korunması gerektiği düşüncesi ile AB Komisyonu nezdinde girişimleri beş yıldır devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Avrupa'nın Türkiye'ye ihracatı yüzde 100 artarken, Türkiye'ninki yüzde 30 oranında düştü"

Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'ye ihracatında yüzde 100 artış yaşanırken, Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatında yüzde 30'luk düşüş görüldüğünü kaydeden Aslan, bu durumu "manidar" bulduğunu belirtti.

Küresel pazarın küçüldüğünü ve rekabetin kıyasıya sürdüğünü belirten ÇİB Yönetim Kurulu Adnan Aslan, "Türkiye ihracat anlamında en deneyimli ve en büyük iş bağlantılarına sahip ülkelerden biri ancak son yıllarda korumacılık rüzgarı dünyayı etkisi altına almış durumda" yorumunu yaptı.

Aslan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Böyle bir pazarda Rus ve Ukraynalı üreticiler yerli hammadde, enerji kaynakları ve devlet desteği verdikleri fiyatlarla başka üreticilere yaşama hakkı tanımıyor. Türkiye’de çelik üretmenin  sürdürülebilir olmasını engellemek adına ellerinden geleni yapıyorlar. Sektörümüze yapılan haksızlıklara sessiz kalmayacağız ve tüm hukuksal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Halihazırda kapasite kullanım oranı çelik sektöründe yüzde 45’ler seviyesine geriledi. Bu durum sürdürülebilir değil. Yüzde 70 kapasite kullanım oranının altında çalışan bir sektör yok olur ve çelik üretmeyen ülkelerde olduğu gibi sanayinin can damarı kesilir” şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU