Çocukların ölümüne neden olan ve koronavirüsle ilişkilendirilen gizemli hastalığa dair bilmeniz gereken her şey

"Pediatrik multisistem inflamatuar sendromu” denen bu hastalık yüzünden New York’ta üç çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi

(Pixabay)

Çocukları etkileyen ve koronavirüsle ilişkilendirilebilen gizemli bir hastalık, yetkilileri endişelendirdi. Vaka sayısıyla birlikte yeni hastalığa yönelik soru işaretleri de arttı.

Onlarca çocuk “pediatrik multisistem inflamatuar sendromu” teşhisiyle hastaneye başvururken, sağlık yetkilileri bunun koronavirüsle ilişkili olabileceğini düşünüyor. New York Valisi Andrew Cuomo, cumartesi günü yaptığı açıklamada, eyalette üç çocuğun bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

Eyalet yetkilileri bu vakaların koronavirüsün çocukları daha az etkilediği görüşüyle çelişip çelişmediğini araştırırken CNN, hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri derledi:

Belirtiler neler?

Cuomo’ya göre pediatrik multisistem inflamatuar sendromu, teşhis edildiği çocuklarda koronavirüsün ayırt edici özelliklerini göstermiyor. Daha çok Kawasaki hastalığına ve toksik şok sendromuna benzer belirtilere yol açıyor.

Kawasaki hastalığı, arter duvarlarında iltihaplanmaya neden olup kalbe kan akışını sınırlayabiliyor. Beş gün boyunca yüksek ateş, döküntü, dudakların çatlaması, ayakların şişmesi ve her iki gözde kızarıklık ortaya çıkıyor.

Beş yaşın altındaki çocukların daha çok etkilendiği hastalık ölümcül olabilir ancak tedavi de edilebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre koroner arter genişlemesi ve anevrizmalarını içeren komplikasyonlara neden olan Kawasaki, ABD’de sonradan edinilmiş kalp hastalıklarının önde gelen nedenleri arasında.

Toksik şok sendromu ise Stafilokokkus Aureus adı verilen bir bakterinin ürettiği toksinden kaynaklanıyor. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre ateş, şok ve çeşitli vücut organlarında problemlere yol açıyor.

Pediatrist Glen Budnick, sendromla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bağışıklık sisteminiz virüse aşırı tepki veriyor. Bunlar enflamatuar hastalıklar olduğundan bu aşırı reaksiyon, Kawasaki benzeri bir hastalığa neden olabilir.

Enfeksiyonlar ne kadar yaygın?

Cuomo pazar günkü açıklamasında New York sağlık bakanlığının 85 çocuk vakayı incelediğini söyledi. Bu vakalardan çoğunun koronavirüs testinin veya antikor testinin pozitif çıktığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seattle’da ergenlik çapındaki sağlıklı bir gencin yoğun bakım ünitesine alınmasına neden olan şok belirtileri geliştirdiği kaydedilirken, Kaliforniya'daki Stanford Çocuk Hastanesi'nde de bir vaka bildirildi.

ABD dışında da benzer vakaların bulunduğu ifade edildi.

Pediatristler, Birleşik Krallık'ta az sayıda çocuğun koronavirüsle ilişkili olabilecek nadir sendromdan mustarip olduğunu söyledi. Benzer vakaların  İtalya ve İspanya'da da görüldüğü kaydedildi.

Yetkililer ne diyor?

Vakalar henüz çok sayıda olmasa da ihtiyatlı davranan Cuomo, “Hala gelişmekte olan bir durum, ama ciddi bir durum" dedi.

New York Sağlık Bakanlığı, vakalar konusunda CDC ve federal yetkililerle iletişim kuruyor. CDC’nin, ülke çapındaki sağlık profesyonellerinin ne arayacağını bilmesi için bir rehber hazırlamak istediği bildirildi.

“Gençlerin Kovid-19'dan etkilenmediği izlenimine sahiptik" diyen Cuomo sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun gerçek olduğundan artık emin değiliz.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU