ABD'deki vatandaşlarının sağlığından endişe eden İran, "tutuklu takasını ön şartsız görüşmeye hazır"

İran hükümet sözcüsü koronavirüs pandemisi sırasında ABD ile İran arasında tutuklu takası yapılması konusunda görüşmek istediklerini yineledi

İran, Kovid-19 pandemisinden Ortadoğu'da en çok etkilenen ülke konumunda (AP)

İran hükümet sözcüsü Ali Rabiyayi ülkesinin ABD ile tutuklu takası konusunu önşartsız görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Khabaronline'a konuşan Rabiyayi "Tüm tutukluların serbest bırakılmasını önşartsız görüşmeye yönelik istekliliğimizi açıklamıştık ama Amerikalılar henüz yanıt vermedi. Biz Amerikalıların bu durumu sonlandırmayı daha fazla istediğini sanıyorduk" dedi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Kovid-19 salgını ABD cezaevlerindeki İran vatandaşlarının yaşamlarını tehdit ediyor, ABD hükümetinin er geç siyaset yerine insanların yaşamlarına öncelik tanıyacağını umuyoruz" diyen Rabiyayi, "Bu kişilerin koronavirüs salgının sırasındaki güvenliğinden ABD'yi sorumlu tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

"İranlı tutukluların sağlığından endişeliyiz"

"ABD'deki İranlı tutukluların sağlığı ve güvenliğinden endişeliyiz" diye devam eden Rabiyayi "Washington bu konudaki istekliliğimizin farkında. Tutuklu takası konusunda Tahran ile Washington arasında arabuluculuk yapacak üçüncü bir ülkeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Ancak Amerikan tarafı da kabul ederse takasın zamanı ve şekli konusundaki görüşümüzü ABD'deki İran ofisi vasıtasıyla iletebiliriz" dedi.

Rabiyayi ayrıntı vermedi ancak İran medyası geçen aylarda ABD'deki cezaevlerinde aralarında 60 yaşındaki Sirous Asgari adlı profesör de dahil bir dizi İranlı tutuklu olduğunu yazmıştı.

İran'a yönelik ekonomik yaptırımları ihlal etmekten tutuklu İranlılar da ABD'deki cezaevlerinde bulunuyor.

ABD tarafında ise 2018'den beri İran'da gözaltında olan eski donanma askeri Michael White'ın olası bir takasta yer alabileceği belirtiliyor.

Diğer yandan Reuters'e konuşan üç İranlı yetkili geçen hafta iki ülke arasında tutuklu takasının planlanmakta olduğunu söylemişti.

AP'nin aktardığına göre ise ABD'li yetkiller White'ın serbest bırakılması çabalarında ilerleme olduğunu aktarmış ancak İran'ın takas önerisine sıcak bakmadıklarını söylemişti.

ABD'de Trump yönetimi daha önce ülke dışındaki ABD'li tutuklu ya da esirlerin serbest kalmasını sağlamayı yüksek öncelik olarak tanımlamıştı.

Mart ortasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koronavirüs nedeniyle Tahran'dan iyi niyet gösterisi olarak Amerikalı tutukluları serbest bırakmasını istemişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif aralık ayında Tahran'ın ABD ile tutuklu takasına hazır olduğunu söylemiş ve "Top ABD'nin sahasında" ifadelerini kullanmıştı.

İki ülke arasında son tutuklu takası Aralık 2019'da gerçekleşmişti.

İran'da 3 yıldır tutuklu olan ve casuslukla suçlanan ABD'li akademisyen karşılığında ABD, tutuklu İranlı bilim insanı Mesud Süleymani'yi serbest bırakmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU