Türkiye'de normalleşme süreci başlıyor: 10 maddede kademeli geçişin detayları

Türkiye'de koronavirüs salgınında günlük verilerin düşmeye başlamasının ardından, normalleşme sürecinin ilk adımları atılıyor. 10 maddede kademeli geçişin aşamaları nasıl olacak?

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaklaşık 2 aydır süren tedbirler, Türkiye'deki günlük vaka ve can kayıplarının düşmesi sonrası gevşetilmeye başlandı.

Son açıklanan verilere göre, toplam vaka sayısının 129 bin 491, can kaybının ise 3 bin 520 olduğu Türkiye'de, salgın grafiğinin düşük seyretmeye başlamasının ardından kademeli olarak normalleşme sürecine ilk adım atılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, kademeli olarak başlayacak normalleşme sürecinin ilk aşaması hakkında detayları paylaşırken, hazırlıklara başlayan ilgili kurumlarda gevşetilecek tedbirlerin içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

10 maddede normalleşme sürecine kademeli geçişin ilk aşamasının detayları şu şekilde:

 

1 - 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması ne zaman kaldırılacak?

Salgın tedbirlerine karşı riskli yaş grupları arasında bulunan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler için getirilen sokağa çıkma kısıtlaması sadece bir günlük olmak üzere kaldırılacak.

65 yaş ve üstü vatandaşlar, 31 ilde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında evlerinden çıkabilecekler

Uygulama ilk kez 10 Mayıs Pazar günü hayata geçirilecek ve söz konusu vatandaşlara, 11.00-15.00 saatleri arasında bulundukları adreslerden yürüme mesafesindeki yerlere gitmelerine izin verilecek.

20 yaş altı gençlerin ise hafta içi belirlenen günlerde sokağa çıkabilmesine izin verilecek.

0-14 yaş aralığında olanları 13 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00-15.00 saatleri arasında, 15-20 yaş aralığında olanlar ise 15 Mayıs Cuma günü aynı saatlerde sokağa çıkabilecek.

Her iki yaş grubuna mensuplar ikametgahlarından yürüme mesafesindeki yerlere gidebilecek.

 

2 - 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek mi?

İlk defa 11-12 Nisan günlerinde uygulanan ve sonraki hafta sonlarında devam eden sokağa çıkma kısıtlamasının yeni bir karar alınana kadar rutin olarak sürecek

Uygulama, 9-10 Mayıs, 16-17 Mayıs ile 23-24 Mayıs‘a denk gelen Ramazan Bayramı arifesi ve birinci gününde devam edecek.

 

3 - Hangi şehirlerde seyahat yasağı ne zamana kadar devam ediyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, ilk defa 3 Nisan günü 31 şehirde başlatılan şehirlerarası seyahat yasağı Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay ve Malatya için sona erdiğini bildirdi.

Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak şehirlerden seyahat yasağı 14 gün daha uzatıldı.

 

4 - Üniversiteler ve MEB'e bağlı okullar ne zaman açıklacak?

Üniversiteler 15 Haziran'dan itibaren akademik takvime dönebilecek.

İlk ve ortaöğretim okullarının ne zaman açılacağınıyla ilgili net bir tarih bulunmuyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse okulları 1 Haziran'da açarız" dedi.

 

5 - Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ne zaman yapılacak?

Normal takvimde 20-21 Haziran'da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), salgın tedbirleri kapsamında önce 25-26 Temmuz’a ertelenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı son açıklamayla sınavın 27-28 Haziran tarihleri arasında yapılmasına karar verildiği bildirdi.

Normal takvimde 7 Haziran’da yapılması planlanan Liseye Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarının da 20 Haziran’da yapılacağı açıklandı.

Ayrıca Askeri Öğrenci Sınavı’nın da 14 Haziran’da yapılacağı kaydedildi.

 

6- AVM’ler ile berber, kuaför ve güzellik salonları açılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, AVM’lerin Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uyması takdirinde 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayabileceğini ifade etti.

Bu şartlarda giyim ve teknoloji ürünlerin satıldığı işletmeler, gerekli koşulları sağladığı takdirde önümüzdeki hafta başından itibaren faaliyete geçebilecek.

Toplu kullanım alanları arasında yer alan berber, kuaför ve güzellik salonları, gerekli hijyenin sağlanması, sosyal mesafenin azami koşullarda korunması, koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye ve randevu sistemiy hizmet verilmesi koşuluyla 11 Mayıs Pazartesi günü kepenklerini açabilecek.

 

7 - Adliyeler çalışmaları ve cezaevleri görüşleri ne zaman başlayacak?

Adalet Bakanlığı salgın tedbirleri kapsamında ara verilen adliyelerdeki duruşma, keşif, uzlaştırmacı görevlendirmesi ve icra iflas takibi dahil tüm işlemlere 15 Haziran itibariyle başlayacak.

Adalet Bakanlığı'nın aldığı kararla 15 Mayıs'a ertelenen cezaevlerindeki tüm görüşler, cezaevleri arası nakiller ve aile görüşme odalarının  tarihinde ise şimdilik bir değişiklik yapılmadı.

 

8 - Asker terhis ve işlemleri süreci nasıl işleyecek?

Salgını nedeniyle bir ay ertelenen terhis işlemleri 31 Mayıs’tan itibaren başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

 

9 - Bu yılki hac ibadeti nasıl yapılacak?

Suudi Arabistan geçen ay tüm ülkelere bu yıl hac planlarını askıya alma çağrısı yapmıştı.

Bu yılki hac ibadetine ilişkin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerekli görüşmelerib yapılacağını ve İslam dünyasının  geniş bir istişareyle ortak karar alması gerektiğini ifade etmişti.

 

10 - Maske satışı yeniden başlayacak mı?

Hükümet salgın sürecinde maske satışını yasaklamış, bu ürünlerin eczaler aracılığıyla ücretsiz dağıtılmasına karar vermişti.

Ancak erşimde yaşanan sıkıntılar sonrası belirlenen tavan fiyattan cerrahi ve bez maske satışı yeniden başlayacak.
 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU