CDC Başkan Yardımcısı, ABD'nin koronavirüsle mücadelede fırsatları harcadığını itiraf etti

Dr. Anne Schuchat, "Seyahat uyarılarımızı daha erken zamanlamalıydık diye düşünüyorum" dedi

CDC Genel Müdür Yardımcısı Dr. Anne Schuchat, ABD Başkanı Trump’ın koronavirüs brifinglerine katılan önemli isimlerden biri (AP)

Üst düzey bir sağlık yetkilisi, ABD'nin koronavirüsün yayılışını yavaşlatma fırsatını kaçırdığını kabul etti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CDC) Dr. Anne Schuchat kaleme aldığı bir makalede, salgın ilk yayıldığında Amerika'nın krizin boyutunun "farkına varmadığını" ifade etti.

Dr. Schuchat'a göre, testlerin sınırlılığı ve virüsün Avrupa'dan ABD'ye nasıl ulaştığını anlamakta ve buna tepki vermekte ağır kalınması, Şubat sonundan beri Kovid-19 vakalarındaki artışa katkı sağladı.

Koronavirüs küresel salgının ilk merkez üssü Çin'de ilk kez geçen yılın sonlarında bildirildi fakat geçen zamanla birlikte şimdiye dek en çok etkilenen ülke ABD oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Schuchat "Açık ki, gerçekleşen dış alımın tamamını fark etmedik" ifadelerini kullandı.

CDC'nin yayımladığı makalede, ABD'nin salgınla mücadelesinin geçmişine bakılarak, son birkaç aydaki başlıca olay ve kararlar derlendi.

Makale, ülkenin en üst seviyedeki sağlık kurumunun salgının yayılımını yavaşlatma fırsatlarını kaçırdığını öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump, 31 Ocak'ta duyurulan ve son iki hafta içinde Çin'e seyahat etmiş herhangi bir yabancı uyruklu kişinin ABD'ye alınmamasını öngören federal kararı tekrar tekrar övdü.

Çin kendi seyahat kısıtlamalarını daha erken uyguladı ve salgın bölgelerinden dışarı çıkışlarda gerçekten çarpıcı bir düşüş gerçekleşti.

Ancak Dr. Schuchat, şubat ayı boyunca İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinden 2 milyon yolcunun ABD'ye geldiğini ve yönetimin buralardan seyahatleri mart ayının ortalarına kadar engellemediğini makalesinde belirtti.

Salgın uzmanı şu satırlara yer verdi:

Avrupa'dan buraya yaygın seferler, Avrupa'da salgınların yaşanmasıyla birlikte, dış alımımızı gerçekten hızlandırdı ve yayılıma hız kattı.
Seyahat uyarılarımızı daha erken zamanlamalıydık diye düşünüyorum.

Dr. Schuchat, koronavirüs durumunun kötüleşmesiyle birlikte toplumun kavrayışının yanı sıra, halkın evde kalma kurallarının da aralarında olduğu önlemlerin hangilerini kabul etmeye istekli olacağında da dönüşüm yaşandığını hissettiğini aktardı.

Doktor şu cümleleri kullandı:

İnsanların salgını hafifletmeyi kabul etmeye yönelik isteklerinin, maalesef virüsün verebileceği zararları gördükçe arttığını düşünüyorum.
Çok daha erken mi başlamamız gerektiği ya da çok kısa sürede çok hızlı mı gittiğimiz üzerine tartışmalar olacaktır.

Michigan Üniversitesi'nden halk sağlığı konusunda uzman tarihçi Dr. Howard Markel'e göre, Dr. Schuchat'ın makalesi yine de pek çok soruyu yanıtsız bırakıyor.

Bilim tarihçisi, şubat ayının sonlarında ABD'deki vakalar sıçramadan önceki kritik süreç boyunca yapılan önerilerin, ve de belki bunların gözardı edilmesinin, ayrıntılarını makalenin atladığını ifade etti.

Dr. Markel şöyle dedi:

Ben bilmek istiyorum (...) konuşmaları, bilgi notlarını, başkanlığın emirlerini.
Çünkü bunun şimdiki kadar kötüleşmesinin şart olmadığına inanmayı hala sürdürüyorum.


AP'den de yararlanmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU