Fatih Portakal için iddianame hazırlandı, 3 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fox Tv, ana haber bültenini sunan gazeteci Fatih Portakal hakkında 3 yıla kadar hapis istemi ile iddianame hazırladı. Portakal, bankacılık sektörüne olan güveni sarsabilecek mahiyette paylaşımda bulunmakla suçlanıyor

Görsel: Fox Tv

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), Fox Tv ana haber bültenini sunan gazeteci Fatih Portakal hakkında, ‘sosyal medyadan bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler paylaştığı iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianamede, Fatih Portakal'ın 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "itibarın zedelenmesi" hükmünü içeren 158. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, BDDK'nin dilekçesinde, Portakal'ın 6 Nisan'da sosyal medya hesabından paylaştığı ve şikayete konu mesajında Tekalif-i Milliye'yi hatırlatılıp, "Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef..." ifadelerini kullanarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun "itibarı korunması" başlıklı 74. maddesini ihlal ettiği ileri sürüldü.

Portakal’dan ironi savunması

Şikayete konu sosyal medya paylaşıma İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 8 Nisan'da erişimin engellenmesi kararı verdiği anlatılan iddianamede, Portakal'ın savunmasına da yer verildi.

Portakal, iddianamede yer alan savunmasında, “Bankacılık sistemine zarar verecek bir eylemde bulunmadığını, kendisine isnat edilen Bankacılık Kanunu'nun madde 74 hükmünün ihlalinin oluşması için herhangi bir bankayı hedef almasının gerektiğini, soruşturma konusu paylaşımında ise hiçbir bankanın hedef alınmadığı gibi herhangi bir bankaya ilişkin en ufak bir ifadenin dahi mevcut olmadığını, paylaşımın tamamen ironi niteliğinde olduğunu" anlattı.

“Bankacılık sektörüne güveni sarstı”

Fatih Portakal'ın söz konusu paylaşımını, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ortamı içerisinde yaptığı aktarılan iddianamede şu ifadeler kullanıldı:

Bankacılık Kanunu'nun 74. madde gerekçesi ve ülkemizin Kovid-19 ile yaptığı mücadele ortamı dikkate alındığında, şüphelinin yaptığı paylaşımın, bankalarda mevduatı ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarını devlet tarafından koronavirüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu, bu durumun bankacılık sektörüne olan güveni sarsabilecek mahiyette bulunduğu kanaatine varılmıştır.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU