Merkez Bankası, Bankalararası Kart Merkezi’nin hakim hissedarı oldu

13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi‘nin hakim ortağı artık Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Fotoğraf: Fintechistanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre TMCB, 1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) hâkim hissedarı oldu. 

6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un” sekizinci maddesinin dördüncü fıkrasındaki hüküm, söz konusu kararda gerekçe olarak gösterildi.

Hükümde, “Merkez Bankası, sistemlerin kesintisiz işletimini sağlamak amacıyla sistemik öneme sahip kurulmuş ve kurulacak sistem işleticilerine hissedar olabilir” ifadesi yer alıyor. 

İnternet sitesinde yayınladığı açıklamasında, Bankalararası Kart Merkezi’nin TCMB’den aldığı izinler kapsamında faaliyet gösterdiğini hatırlatan Merkez Bankası, “Gerçekleştirdiği faaliyetler nedeniyle ülkemiz ödeme sistemleri açısından sistemik öneme sahip bir sistem işleticisi olarak değerlendirilmektedir” denildi. 

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre TCMB, ödemeler altyapısına ve yenilikçi iş yapış yöntemlerine ilişkin önemli geliştirme alanları belirledi.

Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar kapsamında BKM’nin, mevcut durumda üstlendiği ve temel olarak kartlı ödemeler alanına odaklanan rollerine ilave olarak önemli görevler üstlenmesi planlanlanıyor. 

BKM'nin faaliyetleri 

Hâlihazırda BKM’nin faaliyetleri arasında, nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek gibi adımlar yer alıyor. 

BKM’nin diğer ana faaliyetleri ise şu şekilde sıralanıyor: 

- Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, 

- Standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, 

- Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, 

- Bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, 

- Yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, 

- Halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU