Johnson’ın trolleri: Birleşik Krallık hükümetinin salgın stratejisine destek veren “sahte” sağlık çalışanı hesapları türedi

Londra’nın koronavirüs mücadelesinde sunduğu tezleri onaylayan hesaplar bir anda çoğaldı ve ardından aynı hızla yok oldu

Susan hemşire adıyla açılan bu hesap, bir süre sonra silindi (John O’Connell/Twitter)

Birleşik Krallık’ta Başbakan Boris Johnson’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını karşısında yürüttüğü stratejilere destek veren “sahte” sağlık çalışanı hesapları açıldı.

Twitter’da sayıları 100’ü aşan bu hesaplar, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) hemşiresi görünümüyle sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda “sürü bağışıklığı” gibi hükümetin politikalarına arka çıkan içerikler yazdı.

Canary sitesi, Sağlık ve Sosyal Bakım Departmanı’nın (DHSC) bir çalışanı ya da anlaşmalı bir “pazarlama ajansı” aracılığıyla 128 sahte NHS çalışanı hesabı açıldığı iddiasına yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu hesaplardan gelen gönderilerin, sosyal medya yönetim platformu Hootsuite vasıtasıyla bir kişiden ya da “atanmış 4 katılımcıdan” geldiği ileri sürüldü. Daha sonra da bahsi geçen kaynağın bir kişi olduğu ve DHSC’de çalıştığı iddia edildi.

Hesaplardan yapılan paylaşımların hükümet çizgisinde olduğu görüldü: Bir gün sürü bağışıklığı, bir diğer gün de tecridin sona ermesi gündeme getirildi.

Ancak meselenin DHSC ile birlikte duyulmasıyla birlikte bu hesaplar da bir anda ortadan kayboldu.

Meseleyi yaptığı paylaşımlarla gündeme getiren John O’Connell, “Hesaplardan 43’ünde gerçek NHS çalışanlarının fotoğrafları kullanıldı. Onlardan 7’siyle temasa geçebildim ve bana kimliklerinin izinleri olmadan kullanıldığını söylediler. Neden sadece 7’ine ulaştım? Anlaşılacağı üzere bugünlerde bir miktar yoğunlar” dedi.

O’Connell arka arkaya yaptığı paylaşımlarda ayrıca, “Hesapların çoğu şimdi gitti; Twitter tarafından askıya alınmadılar, kullanıcı(ları) tarafından birkaç gün önce aynı anda toplu halde silindiler. Tek bir düğmeye basılarak… Bu bile tek başına tüm hesapların bir yerden kontrol edildiğini kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.
 


Öte yandan hesaplardaki tutarsızlık Twitter’daki diğer kullanıcıların da dikkatinden kaçmadı.

NHS_Susan adlı hesapta fotoğrafı kullanılan hemşirenin kıyafetindeki detay unutulunca kullanıcılardan biri “@NHS_Susan neden üstünde ‘Mia’ yazan yaka kartı taşıyor?” diye sordu.

DHSC ise yönetilen tüm suçlamaları reddettiklerini bildirdi.

Kurum resmi hesabından paylaştığı açıklamada, “Bu iddialar kati surette asılsızdır. Böylesi yanlış bilgileri paylaşmak koronavirüse karşı verdiğimiz ulusal mücadeleyi baltalamaktadır. Asılsız iddiaları internette paylaşmadan önce zarar verici içeriklerin yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için kontrol listesini kullanın” duyurusu yaptı.

Boris Johnson yönetiminin koronavirüs salgınını ele alış şekli en baştan bu yana eleştirilere yol açmış ve sunduğu “sürü bağışıklığı” metodu bilim insanlarının bile tepkisini çekmişti.

Son verilere göre Birleşik Krallık’ta enfekte kişi sayısı 133 bin 495’e yükselirken salgın hastalık nedeniyle 18 bin 100 kişi yaşamını yitirdi.

 

Independent Türkçe, Canary

DAHA FAZLA HABER OKU