Rusya'nın Taliban yönetimini tanıması Afganistan'da karmaşık duygulara yol açtı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, 15 Ağustos 2021'de ABD'nin ülkeden çekilmesiyle gelen yönetim değişikliğini tanıdıklarını perşembe günü duyurmuştu. Böylelikle Rusya, Afganistan'daki Taliban yönetimini resmen tanıyan ilk ülke olmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya'nın yeni Afganistan Büyükelçisi Dimitry Zahirnov kararı "tarihi bir adım" diye nitelemişti.
Çin de Rusya'nın adımını memnuniyetle karşıladıklarını bildirmişti. Pekin yönetimi, Afganistan ve Pakistan arasında diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesini sağlamıştı. Kabil ve İslamabad yönetiminden temsilciler, Çin'in başkenti Pekin'de mayısta bir araya gelerek, karşılıklı ilişkileri maslahatgüzarlıktan büyükelçilik seviyesine çıkarma kararı almıştı.
AFP bazı Afgan vatandaşların karardan memnun olduğunu, bazılarınınsa hayal kırıklığına uğradığını aktarıyor.
Kabil'de yaşan Gül Muhammed şunları söylüyor:
Afganistan'daki mevcut durum ve tüm zorluklar düşünüldüğünde herkes endişeli. Dünya Afganistan'ı tanırsa mutlu oluruz, şu anda en küçük şey bile önemli.
Sovyetler'in 1979'da Afganistan'ı işgal etmesiyle "her şeyini kaybettiğini" söyleyen 58 yaşındaki vatandaş, yine de Rusya'nın adımından memnun olduğunu belirtiyor.
67 yaşındaki Cemalettin Sayar da yakın zamanda "ticaret ve ekonominin iyileşeceğini" düşündüğünü ifade ediyor. Emekli pilot, hem Batılı hem de Doğulu ülkelerin yönetimi tanımasını ve Taliban karşıtı propagandanın son bulmasını istiyor.
Gerçek kimliğinin gizlenmesi için adı Atıf diye paylaşılan 25 yaşındaki Afgan yurttaşsa Kremlin'in hamlesinin halkın yaşadığı zorlukları hafifletmeyeceğini ve ülkeyi zora sokacağını savunuyor:
Bence Afganistan yine Rusların tuzağına düşecek, sorunlar ve zorluklar artacak. Sıradan vatandaşların durumunu iyileştirecek bir şey yok. İnsanlar zorlanıyor, böyle bir tanıma olsun olmasın bu durum sürecek.
Haberde, Rusya'nın attığı adımın, Taliban hükümetinin izole edilmesini isteyen Afgan kadın hakları aktivistleri tarafından olumsuz karşılandığına da dikkat çekiliyor. Bunun, kadınlara yönelik kısıtlama ve yasakların daha geniş ölçekte "meşrulaştırılmasına" yol açabileceğine işaret ediliyor.
Taliban, iktidarı ele geçirmesinin ardından kız çocuklarının 6. sınıftan sonra eğitim görmesini yasaklamıştı.
Independent Türkçe, AFP, AA