Stephen Hawking'in solunum cihazı koronavirüsle mücadele için bağışlandı

Stephen Hawking'in ailesi babalarının yaşarken kullandığı solunum cihazını Cambridge'deki hastaneye bağışladı

Stephen Hawking'in hayatını anlatan The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi) adlı film 2014 yılında vizyona girmişti  (Reuters)

Dünyaca ünlü Britanyalı fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar Stephen Hawking'in solunum cihazı koronavirüsle mücadeleye destek amacıyla Ulusal Sağlık Hizmetleri'ne (NHS) bağışlandı.

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığından muzdarip ünlü fizikçi 2018 yılında 76 yaşında hayatını kaybetmişti. 

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Hawking'in solunum cihazı Cambridge'deki Royal Papworth Hastanesi'ndeki Kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılacak.

Ünlü fizikçinin kızı Lucy Hawking açıklamasında "Babamız Cambridge'deki Royal Papworth and Addenbrooke’s Hastanelerinden harika, adanmış ve merhametli tıbbi bakım almıştı. NHS her zaman ailemiz üzerinde büyük rol oynadı. Royal Papworth Hastanesi, solunum cihazına bağlı bir hasta olan babam için çok önemliydi ve çok zor zamanlarda ona yardım etti. Cihazın Kovid-19 pandemisinin ön cephesinde olması gerektiğini fark ettik ve yardım edip edemeyeceğimizi öğrenmek için bazı eski dostlarımızla iletişime geçtik" dedi.

Pandemi nedeniyle yoğun bakım ünitesini iki katından fazla kapasiteye çıkaran Royal Papworth Hastanesi de Hawking'in solunum cihazını kabul etti.

BBC'nin aktardığına göre Birleşik Krallık yaklaşık 10 bin solunum cihazına sahip. Sağlık Bakanı Matt Hancock daha önce ülkenin 18 bin solunum cihazına htiyacı olduğunu belirtmişti.

Bu cihazlar solunum güçlüğü çeken kişilerin düzgün nefes almasını sağlamak için kullanılıyor.

 

Independent Türkçe, BBC, Irish Examiner

DAHA FAZLA HABER OKU