Hürriyet'ten "parayla haber" iddialarına açıklama: Söz konusu mektubun fiiliyatta hiçbir karşılığı yok

Ahmet Hakan, gazetesinin parayla haber yaptığı iddiasına tepki gösterdi ve “O mektuptaki vaadin, herhangi bir yayınımızda zerresi bile görülmemiştir ve görülmeyecektir” dedi

Fotoğraf: Reuters

Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, gazetesinin parayla haber yaptığı iddialarına tepki gösterdi.

Hakan’ın bugünkü köşe yazısında iddiaya dair özetle şu ifadeler yer aldı:

Neymiş efendim, Hürriyet parayla haber yapıyormuş.

Şimdi de bunu çıkardılar.

Hürriyet’in küçük ve orta boy işletmelere ulaşmak için bir yılı aşkın bir süredir çalıştığı bir ajans, birkaç küçük işletmeye bir mektup yazmış.

Hürriyet’in yayın ilkeleriyle asla bağdaşmayan bu mektuba mal bulmuş mağribi gibi sarılıp “Hürriyet şöyle yapıyor, böyle yapıyor” falan diye saldırıyorlar.

Hürriyet, hiçbir reklamverenin reklama dayalı işini, “BU BİR İLANDIR” ibaresi koymadan yayınlamaz.

Söz konusu mektubun, fiiliyatta hiçbir karşılığı yok, olamaz.

O mektuptaki vaadin, herhangi bir yayınımızda zerresi bile görülmemiştir ve görülmeyecektir.

O mektubu yayınlayan ajansla tüm ilişkimizi gözden geçiriyoruz.

Peki şaşırıyor muyuz bu olup bitene? Tabii ki hayır!

Ne olmuştu?

Türkiye'nin önemli yayınevlerinden Can Yayınları'nın sahibi Can Öz, Hürriyet’in 'Türkiye'nin En İyi İşverenleri' çalışması kapsamında 'parayla röportaj' tarifesi hazırladığı iddiasını sosyal medyadan paylaşmıştı.

Can Öz, Twitter hesabından attığı bir başka mesajda söz konusu mailin aracı bir şirketten geldiğine vurgu yaparak “Gazeteler bu taşeron ajansların ‘İlan, advertorial ibaresi yer almayacaktır’ gibi sözlerle ilan toplamasına karşı kayıtsız davranamazlar” diye yazmıştı.

Can Öz’ün mesajının altına yanıt yazan Baran Adanır, “Söz konusu gönderiyi yapan firmanın sahibiyim. Bu konu ile ilgili size cevap vermek isterim. Öncelikle bu duyurunun Hürriyet Gazetesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Ajansımızın özel bir çalışmasıdır. Ayrıca tüm advertorialler bu bir ilandır ibaresi ile yayınlanır” demişti.

Baran Adanır, şirketlere gönderdiği mailde yer alan “Advertorial çalışmanızın herhangi bir yerinde ‘Bu bir ilandır’ veya ‘Advertorial’ gibi bir ibare bulunmayacaktır” ifadesine ise bir açıklama getirmemişti.

Can Öz’e gelen mailde şu ifadeler yer alıyordu:

Hürriyet ana gazetede 30 Nisan Perşembe günü ekonomi sayfaları sonrası yer alan Türkiye baskısı sayfalarda ‘Türkiye’nin en iyi işverenleri incelemesi yayımlanacaktır. Bu çalışmamızda en iyi işveren olabilme teması çerçevesinde özel röportajlara yer verilirken herhangi bir liste yayımlanmayacaktır. Firmaların görünürlükleri kendi satın alacakları alanlardaki kullanacakları özel haber-röportajlarıyla ve/veya ilanlarıyla söz konusu olabilecektir. Advertorial katılımınızda editörlerimizin paylaşacakları sorulara vereceğeniz yanıtlara veya hazır göndereceğiniz metne ilgili yetkilinizin görseli ve kurum logonuzla birlikte yer verilecektir. (advertorial çalışmanızın herhangi bir yerinde ‘Bu bir ilandır’ veya ‘Advertorial’ gibi bir ibare bulunmayacaktır. Katılımcı şirketlerimize ilan tarifesi üzerinden yüzde 45-yüzde 55 indirim uygulanacaktır.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU