Petrol 22 yılın en düşük seviyesinde: Amerikan petrolü 11 dolara kadar geriledi

Tüm dünyada petrol talebinin günlük 25 ila 30 milyon varil düşmesi, petrol üreticisi ülkelerin ise yalnızca 9,7 milyon varillik üretim kesintisinde karar kılması, fiyatlardaki rekor düşüşün önüne geçemedi

Fotoğraf: Reuters

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerin, petrol üretimini 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil kısma kararı, petrol fiyatlarındaki düşüşte etkili olmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asya işlemlerinde varil fiyatı 14,40 dolar seviyesini gören ABD üretimi ham petrol WTI, gün içerisinde kaybını yüzde 40'a kadar çıkardı ve en düşük 11,04 dolardan değerlendi. 

WTI 1998'den bu yana en düşük seviyelere gerilerken Avrupa tipi Brent petrol’deki kayıp yüzde 5'i aştı. Brent petrolün varil fiyatı 26,23 dolara kadar düştü. 

Uzmanlara göre azaltılacak üretim miktarı, petrole olan talebin çöküşünü karşılayacak büyüklükte değil. Ayrıca, tüm dünyada ham petrol depolama kapasitesi yükselmeye devam ediyor.

CNBC'ye konuşan Avustralya merkezli online bankacılık şirketi ANZ’nin emtia stratejisti Daniel Hynes’e göre mayıs vadeli petrol kontratı alan yatırımcı bunu hazirana çevirmiş durumda. Bu durumun talep kriziyle birleşmesiyle beraber mayısta, petrol fiyatlarında çöküş daha fazla olabilir. 

Singapur merkezli Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari ise, Bloomberg’e verdiği mülakatta “Mevcut durum, OPEC+ ülkelerinin kesinti kararının yalnızca bir sinyal olduğunu, petrol fiyatlarının virüsün insafında olduğunu kanıtladı. ABD’deki kapatmalar kaldırılana dek, petroldeki düşüş sürebilir” dedi. 

Sydney merkezli Fat Prophets’in analistlerinden David Lennox ise petrol üretiminde beklenen kesintinin, 25 ila 30 milyon varillik talep düşüşünü karşılayamadığını söyledi. Lennox, “Daha net bir çerçeve görebilmek için Kovid-19’un küresel çapta pik seviyeye ulaşması gerek” diye konuştu. 

OPEC+ adıyla bilinen ve 23 üyenin bulunduğu OPEC  ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler, 13 Nisan’daki Olağanüstü Bakanlar Toplantısı’nda petrol üretimini günlük 9,7 milyon varil kesme kararı almıştı. 

Karara göre bu sayı, 1 Temmuz-31 Aralık arasındaki 6 ay boyunca günde 7,7 milyon varil olacak. 1 Ocak 2020-30 Nisan 2022 arasındaki 16 ay boyunca ise 5,8 milyon varil kısıntıya gidilecek. 

Ancak enerji danışmanlığı şirketi TRI-ZEN International’ın verilerine göre küresel petrol stoğu, yüzde 70 doluluğa ulaşmış durumda. 

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU