Oxford'da koronavirüse karşı yürütülen insanlı aşı denemelerinin sonuç tarihi belli oldu

Birleşik Krallık hükümetinin görev gücünün üyesi: "Mayısın ortasına ya da sonuna kadar güçlü bağışıklık tepkisine dair kanıt görürsek, o zaman oyunun başlayacağını düşünüyorum"

(Pixabay)

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin aşılamadan sorumlu görev gücünün bir üyesi, bir koronavirüs aşısı için klinik araştırmaların zaten başladığını doğruladı ve araştırmanın ağustos ortasında sonuç vereceğini öne sürdü.

Bir aşı bulmak, geçen yılın sonunda ortaya çıktığından bu yana Kovid-19'a neden olan koronavirüse karşı küresel mücadelenin en önemli hedeflerinden biri. Bilim insanları gezegen çapında 2,2 milyondan fazla kişiye bulaşan ve 150 binden fazla ölüme neden olan virüsü kontrol altına almanın bir yolunu bulmak için aceleyle çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin aşı görev gücünden ve yaşam bilimlerinde (moleküler biyoloji, zooloji, ekoloji vb. canlılığı konu alan bilimlerin hepsine verilen ortak isim -çn) danışmanlık hizmeti veren Profesör Sir John Bell, Oxford Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği bir çalışma kapsamında Birleşik Krallık'ta (BK) olası bir aşının ilk kez bir insan üzerinde denendiğini doğruladı.

Ancak, bu aşının nüfusu koruyabilme olanağının kanıtlanmasının vakit alacağını söyleyen Bell, denemelerin ağustos ortasında tamamlanabileceğini ekledi.

BBC Radio 4'ün  Today programında konuşan profesör şunları söyledi:

Asıl soru şu: Ne kadar etkili olacak? İnsanları koruyacak mı? Bu henüz test edilmedi ve ancak kayda değer sayıda kişiyi aşıladığınızda, bu kişileri virüse maruz brıraktığınızda ve popülasyonda kaç kişiye virüs bulaştığı sayıldığında test edilmiş olacak. Dolayısıyla, mayısa kadar bir ipucuna bile ulaşmayacağız. Ancak her şey yolunda giderse ve etkinliği varsa, denemenin Ağustos ortasına kadar tamamlanacağını düşünmek bence mantıklı.

Aşının ortaya çıkarılması için en iyi desteğin nasıl verileceği konusunda hükümete danışmanlık hizmeti vermek için diğer uzmanlarla birlikte çalışan bilim insanı, tek başına BK'nin virüsü gerekli ölçekte seri üretme kapasitesi bulunmadığını ekledi.

Bell şunları ekledi:

Mayısın ortasına ya da sonuna kadar güçlü bağışıklık tepkisine dair kanıt görürsek, o zaman oyunun başlayacağını düşünüyorum. Tabii ki bunun ardından milyarlarca doz ölçeğinde üretimi nasıl yapacağınızla ilgili devasa bir sorun olacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU