Avukat Ersöz: Sorun kişisel, sorun Barış'larla, sorun gazetecilikle

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun aralarında bulunduğu gazetecilerin özgür kalmasının yolunu açacak infaz düzenlemesinde gece yarısı değişikliğe gidilmesine tepki gösteren Avukat Hüseyin Ersöz, yaşananların hukuka aykırı olduğunu savundu

Odatv isimli internet sitesinde yönetcilik yapan Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, geçtiğimiz yıl çıkan "Metastaz" isimli kitabı da birlikte yazmıştı. Terkoğlu ve Pehlivan, 9 yıl önce Odatv davası kapsamında 19 ay hapis yatmıştı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda infaz düzenlemesini içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi görüşmeleri sürüyor.

Gündemdeki infaz düzenlemesi, Türkiye’de yaklaşık 100 bin kişiyi kapsıyor.

Aslında infaz düzenlemesinde kapsam dışında bırakılan (infaz indirimine uğramayacak) suçlar, teker teker belirlenmiş ve ‘MİT Kanunu'na muhalefet’ de dahil edilmişti.

Bu durum Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteciler Hülya Kılınç ile Murat Ağırel’in tahliyesinin de önünü açıyordu.

İnfaz kanununda değişiklik

Dün sunulan önergeyle ‘MİT Kanunu'na muhalefet’ suçu, infaz düzenlemesi kapsamı dışında bırakılarak, dört gazetecinin özgürlüklerine kavuşmalarının önü kapandı.

Komisyon aşamasında gündeme getirilmeyip, gece yarısı verilen önergeyle düzenlemede değişiklik yapılması, muhalefetin görüş bildirememesine neden oldu.

Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatlarından Hüseyin Ersöz, yaşananları Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

“Daha önceki infaz düzenlemelerinin hiçbirisinde MİT Kanunu'na muhalefet, kapsam dışı bırakılamamıştı”

MİT Kanunu'nun infaz indiriminden çıkarılarak, dört gazetecinin tahliyesinin engellenmesine tepki gösteren avukat Hüseyin Ersöz, “Bu gazeteciler, özgürlüklerine kavuşabilecekken ‘MİT Kanunu'na muhalefet’ suçu kapsam dışında bırakıldı. Onların lehine olan yasal değişiklikten, dün gece sunulan önerge ile vazgeçilmiş oldu. Daha önceki infaz düzenlememelerinin hiçbirisinde MİT Kanunu'na muhalefet, kapsam dışı bırakılamamıştı" ifadelerini kullandı.

“Anayasa ve hukuka aykırı”

Ersöz, “Burada ilk defa kapsam dışı olması, bu gazeteciler için özel düzenleme olduğu sonucuna varmamızı gerektiriyor. Bu durum, anayasa ile hukuka aykırıdır” yorumunu yaptı.

 

Avukat Hüseyin Ersöz. Yarsuvat & Yarsuvat..jpg
Avukat Hüseyin Ersöz / Fotoğraf: Yarsuvat & Yarsuvat

 

“Barış’lar çıkamasın diye gece yarısı değişiklik yapıldı”

Sözlerini “Sorun kişisel, sorun Barışlarla, sorun gazetecilikle” diyerek sürdüren Ersöz, şöyle konuştu:

Barış’lar çıkamasın diye gece yarısı değişiklik yapıldı. Kişilere yönelik, gazetecilere yönelik verilmiş bir önerge söz konusu. Hiçbir devlet aklı, kişileri merkeze koyan, kişilere özel kanuni düzenlemeye gitmez. Bunun hukuki bir dayanağı olmadığı gibi, kişilere özel kanun çıkarılması Anayasa’ya aykırı durum oluşturur. Barışların cezaevinde kalmaları ve lehe olan infaz düzenlemesinden faydalanmamaları için yapıldığını anlayabiliyoruz.

İsmi geçen gazeteciler dışında başkalarının da MİT Kanunu'na muhalefetten tutuklu olup olmadığını sorduğumuz Hüseyin Ersöz, başka kişiler olduğunu düşünmediğini söyledi.

Hukukun kötüye kullanıldığını ileri süren avukat Ersöz, kişilere özel kanun çıkarılmasının anayasaya aykırı durum oluşturduğunu vurguladı.

Ersöz, yarın tutuklu gazeteciler ile cezaevinde görüşme yapılacağını belirterek sözlerini noktaladı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Ne olmuştu?

Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteciler Hülya Kılınç ile Murat Ağırel, Manisa’da defnedilen MİT şehidinin kimliğini deşifre ettikleri gerekçesiyle 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçundan tutuklanmıştı.

Söz konusu haber Odatv'de yayınlanmadan önce İYİ Partili Ümit Özdağ TBMM'de Libya'da şehit düşen MİT mensuplarının adları ve soyadlarını kamuoyuna açıklamıştı. 

Gazetecilerin, geçtiğimiz haftalarda koronavirüs gerekçesiyle tahliye edilmelerine yönelik talep de reddedilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU