Filistin’de çocuklara yönelik cinsel taciz yasasının olmaması failleri koruyor

Taciz mağdurunun hayatını ve kişiliğini etkileyecek damgalanma korkusuyla istismarcıyı şikayet etmemesi yaygın bir olay

Fotoğraf: Senior Airman Clayton

“Oğlumu çağırdıktan sonra kapının kapanma sesini duydum. Kendimi tehdit altında hissettim. 4 yaşındaki oğlumu bulmak için koştum. Beni görünce çok korktu. Elbisesini düzeltmeye çalışıyordu. İstismarcı o sırada kekeliyor ve kaçamak konuşuyordu”

Bu, oyun oynama ve hediye getirme bahanesiyle evine sıkça gelen bir akrabası tarafından tacize uğrayan iki çocuğun annesi Rima'nın sözleri. Cinsel istismarı fark ettikten sonra akrabasını bir daha evine almamış, ailesine söylemekle tehdit etmiş. Sonradan öğrendiğine göre istismarcı 6 yaşındaki kızını da taciz etmiş.

Rima, tek kurbanların iki çocuğu olmadığını bilmesine rağmen çocuklarının damga yemesinden korktuğu için yetkili makamlara veya tacizcinin ailesine ne olduğunu anlatmamış.

Rima, iki çocuğunun psikolojik olarak etkilenmesine izin vermedi, ancak 20 yıl önce cinsel istismara uğrayan Sami adlı genç insanların içine karışamıyor, kimseyle iletişim kuramıyor ve hiç arkadaşı yok. Sami, yaşadıklarını unutamıyor. 

Sara ise, 10 yaşındayken yarasını inceleme bahanesiyle bacağına dokunarak onu taciz eden bakkaldan sonra, kendini taciz mağduru çocuklar için toplum temelli farkındalık girişimlerine katılmaya adadı.

Psikolojik sorunlar cinsel istismarın tek kötü sonucu değil. Muhafazakar toplumlarda tacize uğrayan çocuğun ömür boyu damga yemesi de önemli bir sorun. Birçoğu tacize uğrayan erkeğe kızını vermiyor. Erkek çocuğu olanlar da cinsel istismar mağduru kızlarla evlendirilmiyor. Çünkü bu kişilerin psikolojik açıdan birlikte olamayacağını düşünüyorlar. Taciz olayı hayatı boyunca peşini bırakmıyor. Bu da mağdurun gelecekteki ailesinin de etkileneceği anlamına geliyor.

 

Ancak bazıları, bu çocukların cinsel arzunun kurbanı olduğuna inanıyor. Bilinçlenen mağdurlar, çocuklarını sağlıklı bir şekilde yetiştirip onları cinsel istismar tehlikesinden uzak tutmayı başarıyor. Bunun yanında bazı kimseler, psikolojik, sosyal ve ailevi açıdan farklı tecrübelere sahip olduğu için önyargılı olmaktan kaçınıyor.

Psikolojik bozukluklar

Independent Arabia’ya konuşan Filistin Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Birimi Müdiresi Doktor Semah Ceber, yetişkinler tarafından cinsel tacize uğrayan çocuklarda, kişilik bozukluğuna dönüşebilecek kaygı, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik bozuklukların görüldüğünü söyledi.

Ceber, diğer çocuklarda tekrarlanmaması için istismarcının ihbar edilmesi gerektiğini aktardı.  “Çocukların güvende hissetmelerini sağlamamız gerekir” diyen Ceber, istismarcıya işlediği suçun gerek aile merkezlerinde gerekse mahkemede cezası olduğunun hatırlatılması gerektiğini belirtti.

“Aileler çocuklarına güvenli bir aile ortamı yaratmalı ki çocuk gün içinde ne yaptığını söylesin. Kimlerle vakit geçiriyor, internette ne izliyor. Aile içinde bile olsa vücudunun mahremiyetinin korunması konusunda farkındalığın arttırılması gerekir. Çocuklara belli belirsiz ya da yanlış cevaplar vermeyin. Bazı ailelerin yaptığı gibi sorularından kaçmayın, bıkmayın”

Yasa ve cezalar

Independent Arapça’ya konuşan Aileyi Şiddetten Koruma Başkanı Darin Salihiyye, “Taciz kavramı henüz açıkça 1960’taki 16 no’lu Filistin Ceza Kanunu’na dahil edilmiş değil. Bu, tacizcileri bu adla ağır suç olmadığı için cezalandırmayı zorlaştırıyor” dedi. 

Yasa, açık bir taciz tanımından yoksun. Tecavüz kavramı yer alsa da, sözlü ve fiziksel taciz yok. Salihiyye, tecavüz suçunun kanunda üç yıldan 15 yıla kadar cezalandırıldığını söyledi. Halka açık alanlarda toplumun gözü önünde ahlaka aykırı davranışların cezasının bir hafta ile 3 yıl arası olduğunu ifade etti. Ancak kanunda taciz kavramıyla ilgili açık bir cezanın olmadığını söyledi.

Salihiyye, insanlarda şikayet bilincinin oluşması ve suçluların ihbar edilmesi kültürünün yerleşmesi için Filistin Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiğini aktardı. “Böylece suçluların aynı şeyi yapması engellenir. Sokaklarda sivil polislerin devriye gezmesi lazım. Ayrıca, çocukların cinsel eğitimine yönelik ve mahremiyetin korunması kavramı hakkında farkındalığı artırmak için okul müfredatında değişiklik yapılmalı”

Siber taciz

Diyana takma ismini kullanan 24 yaşındaki kız, 10 yaşındayken bir erkeğin internet üzerinden kendisine çıplak fotoğraf gönderdiğini, bu yüzden uzun süre kimseye güvenemediğini ve arkadaşlık kuramadığını söyledi.

Siber Suçlar İcra Dairesi Başkanı Nesrin Zine, 2018 yılında yayınlanan Siber Suçlar Kanunu’nun çocuklar için büyük önem arz ettiğini söyledi. Zine, internet ortamında karşı tarafı taciz etmenin yasalara veya kanunlara aykırı olduğunu ifade etti. Bu davranışın çocukların kendilerine uygun olmayan şeyleri öğrenmeye ittiğini aktardı. Zine, siber taciz suçlarında 18 yaşını dolduran kişilerin en az bir yıl hapis cezası ya da 3 bin Ürdün Dinarı para cezasıyla karşı karşıya kaldığını kaydetti. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/9021

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU