ABD'li askeri doktor yüz maskesinin evde nasıl yapılacağını gösterdi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) şimdi "sosyal mesafe koyma çabalarının sürdürülmesinin zor olduğu kamuya açık yerlerde kumaş yüz maskeleri kullanımını" öneriyor

Koronavirüse ve nasıl bulaştığına dair yeni bilgiler öğrenildikçe hastalığın yayılımını engellemek isteyen uzmanlar da şimdi tüm Amerikalıları kamuya açık alanlarda yüz maskesi kullanmaya teşvik ediyor.

Bu hafta yüz maskesi kullanımına dair yeni yönergeler yayımlayan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, bireyler market veya eczane gibi "sosyal mesafe önlemlerinin sürdürülmesinin güç olduğu kamuya açık yerlerde yüz maskesi" takmayı değerlendirmeli.

Sağlık kurumu CDC ayrıca, "virüsün yayılımını yavaşlatmak ve virüsü taşıdığından habersiz kimselerin bunu başkalarına bulaştırmamasına yardımcı olmak için kumaştan basit yüz maskelerinin kullanımını" tavsiye ediyor.

Öte yandan daha önce olduğu gibi, CDC halkı profesyonel seviyedeki tıbbi maskeleri satın almak ve kullanmak yerine evdeki malzemelerle kendi maskelerini yapmaya teşvik ediyor:

Bu kritik malzemelerin sağlık ve diğer tıbbi ilk müdahale çalışanları için ayrılmasına devam edilmelidir.

İşte evde maske yapmak için bilmeniz gerekenler:

Maske nasıl dikilir?

Yüz maskesi yapma videosu paylaşan CDC'ye göre, yüz maskesi dikmek için 25,5 santimetreye 15 santimetre ebatlarında iki pamuklu dikdörtgen kumaş, 15 santimetre uzunluğunda iki esnek lastik bant veya lastik toka, iğne, iplik, makas ve bir dikiş makinesine ihtiyacınız var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CDC kumaş olarak "kapitone kumaş veya pamuklu çarşaf gibi sıkı dokunmuş pamuklu kumaşların" kullanımını tavsiye ediyor. Ancak ikisi de yoksa, eski bir tişört de kullanılabilir.

Kumaşları kestikten sonra üst üste koyup uzun kenarlardan yaklaşık yarım santim katlayarak dikmelisiniz.

Maskenin üst ve altını diktikten sonra kenarları yaklaşık bir santim katlayarak dikin.

Bir sonraki adımda lastik bandı veya lastik tokayı maskenin her iki geniş kenarındaki kat yerleri boyunca geçirerek, kulaklık olarak kullanacağınız uçlarını sıkı bir şekilde bağlamalısınız.

Lastik kulaklıkları tamamladıktan sonra düğüm maskenin içine gelene kadar lastikleri çekin, daha sonrasında maskenin kenarlarını lastik etrafında toparlayarak yüzünüze göre ayarlayın.

Son adımda kaymaması için lastiği maskeye dikmeniz gerekiyor.

Dikişsiz maske nasıl yapılır?

Elinde dikiş malzemeleri olmayanlar için iyi haber: ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Jerome Adams'a göre etkili bir yüz maskesi yapmak için illa ki bunlara ihtiyacınız yok. Dr. Adams, eski bir tişört ve iki lastik bantla yüz maskesi yapımı gösteren 45 saniyelik bir video paylaştı.

Dr. Adams, videoda dikdörtgen şeklindeki kumaşın alttan ve üstten ortaya katlanmasını ve aynı adımın bir kez daha tekrar edilmesini anlatıyor.

Daha sonra kumaşın iki tarafına kulaklık işlevi görecek birer lastik bant geçiriliyor ve kumaşın iki ucu içeriye doğru katlanıyor.

Dr. Adams son olarak "Bu kadar basit" diyor.

Etkili bir yüz maskesi yapmak için başka neleri bilmelisiniz?

CDC'ye göre ev yapımı yüz maskeleri "yüze rahat ancak sıkı biçimde oturmalı", birden fazla kumaş katmanından oluşmalı, nefes almayı güçleştirmemeli ve "zarar görmeksiniz veya şekli değişmeksizin yıkanıp makinede kurutulabilmeli".

Bu maskelerin iki yaşın altındaki çocuklar tarafından kullanılmaması gerekiyor.

Yüz maskesini hangi sıklıkla yıkamalısınız?

CDC, yüz maskelerinin kullanım sıklığına bağlı olarak "düzenli yıkanması" gerektiğini ifade ediyor.

Ancak birden fazla maske yaparak çok sık yıkama ihtiyacından kurtulabilirsiniz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU