Maske önerisini güncelleyen DSÖ, maskenin toplumda yaygın kullanımını önermedi

Yetkililer, maskelerin toplumdaki sağlıklı kişiler arasında enfeksiyonu önlediğine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi

DSÖ yakın zamana kadar sadece hastaların maske takmasının işlevli olabileceğini belirtiyordu (Reuters)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün yayılmasını azaltmak için maske kullanımına ilişkin yeni bir kılavuz yayımladı fakat kuruluş, maskelerin toplumun geneli tarafından kullanımını desteklemiyor.

Kuruluş ara raporunda, yüzü örtmenin, sağlıklı kişilerin Kovid-19 gibi solunum hastalıklarına yakalanmasını önleyebileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.

DSÖ ayrıca maskelerin yaygın kullanımının, virüsü kendine bulaştırma ve tıbbi malzeme kıtlığı gibi “belirsizlikler ve kritik riskler taşıdığı” uyarısında bulundu.

Kuruluş yurttaşlara neyi, nasıl ve ne zaman kullanacaklarının yanı sıra kullanma sebeplerini belirgin şekilde açıklayan yönergeler sunmaları için hükümetlere çağrıda bulundu.

Bu çağrı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Amerikalıların bez maskeler takması önerisine rağmen Donald Trump’ın yüz maskesi takmayacağını açıklamasının ardından geldi. ABD Başkanı Trump, şalların tıbbi olmayan maskelerden daha iyi olduğunu iddia ederek devam etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ’nün daha önceki kılavuzunda sadece koronavirüs belirtileri gösteren kişilerin veya Kovid-19 şüphesi bulunanların bakımını yapanların ağız ve burunlarını örtmek için maske takmasının tavsiye edildiği belirtilmişti.

Kuruluş bir grup uzmanı konuyu gözden geçirmesi için görevlendirdikten sonra pazartesi, sağlıklı bireylerin tıbbi maske takmalarının kalabalık toplantılara katılıyorlarsa veya hasta biriyle temas halindeyseler “önleyici tedbir olarak yararlı olabileceğini” gösteren sınırlı deliller bulunduğunu kaydetti.

DSÖ, “Ancak uluslararası toplumun maske takmasını da içeren daha geniş toplumlarda sağlıklı insanların (tıbbi veya diğer türleri olsun) maske takmasının onlara Kovid-19 dahil solunum virüslerinin bulaşmasını önleyebileceğine ilişkin halen bir kanıt yok” diye ekledi.

DSÖ, maskelerin daha yaygın kullanılmasının faydaları arasında henüz belirtileri göstermeyen enfekte olmuş kişilerden hastalığın bulaşma riskini azaltmanın ve maske takan enfekte kişilerin damgalanmasını zayıflatmanın bulunduğunu belirtti.

Ancak kuruluş hükümetleri şu riskler konusunda uyardı:

  • virüsün bulaştığı maskeye dokunarak veya maskeyi yeniden kullanarak meydana gelebilecek, kişinin virüsü kendi kendisine bulaştırması
  • kullanılan maskenin türüne bağlı olası nefes alma zorlukları
  • düzenli el yıkama gibi diğer halk sağlığı tedbirlerinin azalmasına neden olan sahte güven hissi
  • sağlık çalışanları için ayrılan maskelerin farklı kişiler tarafından kullanılmasıyla malzeme kıtlığı yaşanması

Kuruluş, “Hangi yaklaşım seçilirse seçilsin, halka şartları, kriterleri ve kararların nedenlerini açıklamak için güçlü bir iletişim stratejisi geliştirmek önemli” ifadesini kullandı.

DSÖ, tıbbi maske takanlarla kıyaslandığında daha yüksek enfeksiyon riski barındırdıklarını ortaya koyan araştırmanın ardından sağlık çalışanları için pamuklu bez maskelerin “uygun görülmediğini” ekledi.

Southampton Üniversitesi’nde çevre sağlığı profesörü William Keevil, DSÖ’nün maskelerin yaygın şekilde kullanılmasını tavsiye etmeme kararını memnuniyetle karşıladı.

Keevil, şunları söyledi:

DSÖ’nün yeni tavsiyesinin doğru strateji olduğuna inanıyorum. Nefesin neminden kolayca ıslanan ve yetersiz filtreleme sağlayan düşük kaliteli malzemeden yapılmış tam oturmayan çok sayıda cerrahi maske var satışa sunulmuş. Hatta 2. veya 3. sınıf cerrahi maskeler takmak bile doğru takma ve güvenli şekilde çıkarma problemleri oluşturuyor.

Profesör Keevil, eğitimsiz halkın maskelere sürekli dokunma ve onları yeniden düzeltme eğiliminde olduğunu, ellerini kirlettiğini ve virüsün girdiği bilinen yerlerden biri olan gözlerine dokunma riski oluşturduğunu söyledi. Bu nedenle sağlık çalışanları ayrıca büyük tip gözlük veya yüzlerini tamamen kaplayan maske kullanıyor.

Keevil, şunları ekledi:

İki metrelik mesafe kuralının yanı sıra gönüllü tecrite yönelik mevcut kılavuza uyulmaya devam edilmeli ve şunu söylemeye gerek yok: ellerinizi sabun ve ılık suyla titizlikle ve sık sık yıkayın veya bunu yapamıyorsanız yüzde 60’tan fazla alkol içeren el jeli kullanın.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU