Sadece hastaların maske takmasını tavsiye eden DSÖ kararını gözden geçirecek

Yeni elde edilen bulgular kamusal alanda maske takılmasının salgını frenlemede etkili olduğunu gösteriyor

Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni kanıtlar ışığında yeni tip koronavirüs salgını sırasında ağız maskesi kullanımıyla ilgili kararını gözden geçirecek.

Hem DSÖ hem de Birleşik Krallık hükümeti şu anda ağız maskelerinin insanların dışarıda koronavirüsten korumada çok büyük rol oynamadığı tavsiyesinde bulunuyor. 

Ancak bazı Asya ülkelerinde ağız maskesi kullanımın yaygın şekilde kullanımının bu ülkelerdeki salgını frenlemede önemli rol oynadığı belirtilerek, tavsiyelerin gözden geçirilmesi konusunda giderek artan çağrılar var.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


DSÖ'nün şu andaki tavsiyesi sadece Kovid-19 belirtileri gösterenlerin veya Kovid-19 olduğundan şüphelenilen kişilere bakanların ağız ve burunlarını örtecek şekilde maske takması şeklinde.

Hasta kişilerce takılan maskeler bu kişilerin öksürdüğü veya hapşırdığı sırada çıkardıkları damlacıklarla başkalarına virüsü bulaştırmasını engelliyor.

DSÖ'nün tavsiyelerinde cerrahi maskelerin sadece sıklıkla el yıkama gibi diğer önleyici tedbirlerle birlikte kullanıldığı zaman etkili olduğu belirtiliyor.

Ancak Hong Kong'daki araştırma ekibinin yaptığı ve DSÖ ile özel olarak paylaştığı çalışmanın bulgularına göre ağız maskelerinin kullanımı nüfusun genelinde yeni tip koronavirüsün yayılmasını frenlemede etkili oluyor.

Hong Kong'daki çalışma henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil ancak Guardian'ın aktardığına göre, konuyla ilgili çarşamba günü Birleşik Krallık'taki etkili düşünce kuruluşu Chatham House'da açıklamada bulunan Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu'ndan Profesör David Heyman, Hong Kong'daki araştırmanın ulaştığı yeni kanıtların maskelerin rolü konusunda yeniden değerlendirmeye gidilmeyi gerektirdiğini vurguladı.

SARS salgını sırasında verilen küresel mücadelenin başında olan, bulaşıcı hastalıkları uzmanı Heyman "DSÖ yarın (perşembe günü) tavsiyelerinde değişikliğe gidilmesini gerektirecek kanıt olup olmadığını tartışacak" dedi.

Hong Kong'daki araştırmanın yakında yayımlanacağını da söyleyen Heyman gerekirse DSÖ'nün tüm ülkelerde maskeye ihtiyacı olan sağlık çalışanları için adım atabileceğini aktardı.

Çok sayıda Kovid-19 bulaşının hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından önce gerçekleştiğinin anlaşıldığını söyleyen Heyman maskelerin belirtiler ortaya çıkmadan önce hastalığın bulaşmasını önleyeceğinin altını çizdi.

Hayman "Belirtilerin gelişmesinden bir-iki gün önce insanlar virüsü bulaştırıyor gibi gözüküyor. Konuşurken ve damlacık yayarken virüsü bulaştırıyor olabilirler" dedi

Benzer şekilde ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de maskeler konusundaki yönergesini gözden geçirdiğini ve Amerikalılara işe giderken maske takmalarını tavisye edebileceğini duyurmuştu.

Çin'in Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin Genel Müdürü George Gao da kısa süre önce verdiği röportajda ABD ve Avrupa'da maske takılması konusundaki başarısızlığın "büyük bir hata" olduğunu söylemişti. 
 


BBC'nin haberine göre ise ABD’nin saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) yapılan son araştırma, DSÖ'nün tavsiyelerini tartışmalı hale getirdi.

Üniversitenin araştırmasında, insanlar öksürdüğünde ve hapşırdığında virüsün ne kadar uzağa saçılabildiği incelendi.

Hızlı kameralar ve başka sensörlerle yapılan ölçümler sonucunda, öksürme veya hapşırmanın yavaş hareket eden bir gaz bulutunu ortaya çıkardığı, bu gaz bulutunun farklı boyutlarda damlacık içerdiği ve bu damlacıkların en küçüğünün bile bulut içinde uzun mesafeler kat edebildiği saptandı.

Laboratuvar ortamında yapılan araştırmada, bu yolla bir öksürüğün 6 metre, çok daha yüksek hızı olan hapşırığın ise 8 metre uzağa ulaşabilen damlacıklar çıkardığı sonucuna varıldı.

Profesör Heymann BBC'ye yaptığı açıklamada bu bulguların desteklenmesi halinde "maske takılmasının sosyal mesafe ile eşit ya da daha fazla düzeyde etkili olacağını" söyledi.

DSÖ şu anda hapşıran ya da öksüren kişilerden en az 1 metre uzaklıkta durulmasını tavisye ediyor. ABD ve Birleşik Krallık'ın da aralarında olduğu çok sayıda ülkede de sosyal mesafenin 2 metre olması gerektiği tavsiyesinde bulunuluyor.

Şu anda çok sayıda ülke ağız maskesi konusunda eksiklik yaşadığını açıklamış durumda.

Bazı Asya ülkeleri ve aralarında Avusturya ve Çekya'nın da olduğu bir dizi ülkede de yeni koronavirüsle enfekte olmuş çok sayıda kişinin belirti göstermemesi nedeniyle kamusal alanda herkesin maske takamsı gerektiğini duyurdu.

Dünya genelinde yeni koronavirüs bulaşan vaka sayısı perşembe günü 1 milyon sınırını geçmişti.


Independent Türkçe, Guardian, BBC
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU