DSÖ: Koronavirüs aşı ve tedavi çalışmaları çok büyük hız kazandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü, pazartesi yaptığı açıklamada yeni koronavirüse dair tıbbi araştırmaların hız kazandığını belirtti

Yakın zamanda koronavirüs aşısının geliştirilmesinin 12 ile 18 ay alabileceği ifade edilmişti (Reuters)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pazartesi yaptığı açıklamada yeni koronavirüsle mücadele etmek için yürütülen aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarının “çok büyük hız kazandığını” belirtti. 

Ghebreyesus, etkili bir tedavi yöntemi geliştirmek üzere yapılan DSÖ’nün deneyine 70’ten fazla ülkenin katıldığını ve “yaklaşık 20 kurum ve şirketin aşı geliştirmek için yarıştığını” belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'nin haberine göre, DSÖ’nün Cenevre’deki genel merkezindeki basın toplantısında Ghebreyesus, “Virüsün genom haritası ocakta çıkarılmış ve küresel olarak paylaşılmıştı. Bu da testlerin geliştirilmesine ve aşı araştırmalarının başlamasına olanak tanıdı” dedi. 

DSÖ Acil Durum Direktörü Dr. Mike Ryan, hidroksiklorokin gibi düşük dozda verilen ilaçların sağlık çalışanlarının hastalığa  yakalanma riskini düşürüp düşürmediğine dair kanıt olup olmadığını anlamak için şu anda yürütülen bir deneyde hastalığa yakalanmadan önce alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığına bakılacağını belirtti. 

Ghebreyesus, DSÖ’nün hızlandırılmış çalışma ve aşıların adil dağıtımına dair girişimi yakında duyuracağını söyledi. 

Bir mekanizma oluşturacağız ve dünyanın kuzeyinden ve güneyinden üst düzey kişileri üretimin nasıl hızlandırılabileceğine ve aynı zamanda adil dağıtımın nasıl sağlanabileceğine dair detaylar üzerinde çalışmak üzere atayacağız. Aşı ya da ilaç hazır olduğunda, bunu tüm dünyaya iletmek zorundayız. Varlıklılar ve yoksullar arasında herhangi bir ayrım olmamalı.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin onayının ardından New York eyaleti geçen ay koronavirüse dair muhtemel bir tedavi yöntemi olarak kapsamlı bir klinik deneyle  hidroksiklorokini incelemişti. 

Fransa’da 36 Kovid-19 hastasıyla gerçekleştirilen ve 17 Mart’ta yayımlanan çalışmanın ardından da klorokin pek çok kişinin dikkatini çekmişti. Çalışma ilacı kullanan deney grubunun hastalığı kontrol grubundan çok daha hızlı atlattığını ortaya koymuştu.  Araştırmacılar, Z-Pak olarak bilinen azitromisinin eklenmesinin de “virüsten arınmak için önemli ölçüde etkili” olduğunu belirtmişti. 

Çin’de yürütülen küçük bir araştırmada da azitromisin eklenen klorokinin, “klorokinden daha etkili olduğu” belirtilmişti. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU