Fransız okullarında “Anne” ve “Baba” ifadelerinin yerine “Ebeveyn 1” ve “Ebeveyn 2” kullanılacak

Karar, Fransız muhafazakarlar tarafından “korkutucu” olarak yorumlandı

Fransa Ulusal Meclisi, ülkedeki okullarda kullanılan belgelerde yer alan “anne” ve “baba” ifadelerinin kaldırılmasını öngören yasa değişikliğini onayladı. Yapılan bu değişiklikle belgelerde artık “ebeveyn 1” ve ebeveyn 2” terimleri kullanılacak.  

Eşcinsel çiftlere yönelik ayrımcılıktan kaçınmayı hedefleyen yasa değişikliği, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kurulan La Republique en Marche Partisi’ndeki çoğunluk tarafından desteklendi. Yasa değişikliğinde şu ifadeler yer aldı:

 

“Ayrımcılığı önlemek için okul kaydı, sınıf kaydı, ebeveyn izinleri ve çocukları içeren tüm diğer resmi belgelerde sadece Ebeveyn 1 ve Ebeveyn 2 kullanılmalıdır.”   

 

Yasa değişikliğini tartışmaya sunan milletvekili Valerie Petit, bir önceki yasanın eşcinsel evliliklerin varlığını dikkate almadığını ifade etti. Bu yasa değişikliğiyle çocukların aile çeşitliliğinin okullardaki resmi belgelere yansıtılacağını vurgulayan Petit sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Çok eski moda sosyal ve aile modellerinde takılıp kalmış onay kutuları ile karşı karşıya olan ailelerimiz var. Bizim için bu madde sosyal eşitliliğin bir ölçütü.”

 

Öte yandan bazı muhafazakar milletvekilleri bu görüşe karşı çıktı. The Daily Telegraph’ta yer alan habere göre Fransız milletvekili Fabien Di Filippo yasa değişikliğini “korkutucu ideoloji” olarak niteledi. Filippo kararın, “sınırsız eşitlik adı altında aileyle ilgili referans noktalarını yok etmeyi teşvik ettiğini” belirtti. Fransa’nın sağcı National Rally partisi üyesi Nicolas Bay ise tepkisini Twitter’da dile getirdi. Nicolas Bay, “Bir baba, bir anne! Sözde-‘ilerici’ çılgınlığı durdurun!” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili görüşlerini Twitter’da paylaşan kullanıcılardan biri “anne” ve “baba” terimlerini kaldırmayı “kişiliksizleştirme” olarak değerlendirirken, diğerleri ebeveynlerin kimin bir numara ve kimin iki numara olacağına nasıl karar vereceğini sorguladı.

Fransız Senatosu, ilk kez ülkede eşcinsel evliliğin yasallaştığı 2013 yılında Fransız hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirilen yasa değişikliğini hala reddedebilir ancak bu durumda üzerinde son bir kez daha görüşülmesi için yasanın tekrar Ulusal Meclis’e gönderilmesi gerekiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/life-style

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU