Koronavirüs: Avustralya'da sağlık çalışanlarının bağışıklığını güçlendirmek için verem aşısı test edilecek

Avustralyalı araştırmacılar cuma günü veremi önlemek için kullanılan aşının koronavirüs için de test edileceğini belirtti

Kovid-19 aşısının geliştirilmesinin 12 ile 18 ay arasında tamamlanması bekleniyor (Reuters)

Avustralyalı araştırmacılar, veremi önlemek için onlarca yıldır kullanılan aşının sağlık çalışanlarını Kovid-19’dan koruyup korumadığını test etmek için büyük ölçekli insan testlerine hız veriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Melbourne’de bulunan Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, BCG (verem) aşısının Kovid-19’un belirtilerini azaltıp azaltmayacağını test etmek için Avustralya genelinde görev yapan 4 bin sağlık çalışanıyla deney gerçekleştirileceğini söyledi. 

Araştırmacılar açıklamalarında, “Her ne kadar esasen vereme karşı geliştirilmiş olsa da ve bu amaçla her yıl 130 milyondan fazla bebeğe uygulansa da BCG aşısı insanların bağışıklık sisteminin ‘ön savunma hattını’ da kuvvetlendirir, daha büyük yoğunluktaki mikroplara tepki vermek için eğitir” ifadelerine yer verdi. 

France24'ün haberine göre, araştırmayı yöneten Nigel Curtis, “BCG aşısı yapılan sağlık çalışanlarındaki Kovid-19 belirtilerinin şiddetinin ve yaygınlığının azalmasını görmeyi umuyoruz” dedi. 

Curtis, birkaç hafta içinde hızlandırılmış bir süreçle devletin ve federal sağlık yetkililerinin onayıyla 4 bin kişinin deneye birkaç hafta içinde kaydolabileceğini belirtti. Curtis, “Zaman ilerliyor” dedi. 

Science Alert'ün haberine göre, benzer deneyler Hollanda, Almanya ve Birleşik Krallık gibi farklı ülkelerde de yürütülüyor. 

Murdoch Enstitüsü’nün direktörü Kathryn North, “Bu deney, aşının Kovid-19’un belirtilerine karşı etkinliğinin uygun şekilde test edilmesini sağlayacak ve hastalıkla kahramanca mücadele eden sağlık çalışanlarımızın hayatını kurtarabilir” ifadelerini kullandı. 

North, Kovid-19’un belirtilerine karşı insanların “doğal” bağışıklık sistemlerinin geliştirilmesinin umulduğunu ve böylece hastalığa karşı vakit alacağı belirtilen aşı geliştirme süreci açısından zaman kazanılabileceğini belirtti. 

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Kovid-19 hastalığına karşı gerçekleştirilen aşı çalışmalarından ikisinin klinik deney aşamasında olduğunu duyurmuştu. 

 

Independent Türkçe, AFP, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU