Koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olan milyonlarca Amerikalının şebeke suyu yok

"İnsanların evinde şebeke suyu olmamasının bir halk sağlığı sorunu olabileceğini fark etmeleri için pandemi çıkması gerekmemeliydi"

El yıkamanın koronavirüse karşı birincil savunma olarak görüldüğü bir zamanda pek çok Amerikalı şebeke suyu olmadan yaşıyor (AP)

Ülke genelinde milyonlarca Amerikalı koronavirüsten korunma çabalarında fazladan bir zorlukla karşı karşıya: Şebeke suyuna erişimin olmaması.

Gıda ve Yiyecek Gözlem Grubu'nun (Food & Water Watch)  kamu hizmeti veren şirketlere dair yayımladığı 2016 tarihli anket, 15 milyon kadar çok insanın, veya hanelerin yüzde beşinin, herhangi bir yılda şebeke suyunun olmayabileceğini ortaya koymuştu.

Koronavirüs pandemisine karşı ilk savunma hattı el yıkamakken insanlar hastalanmaktan kaçınmak için temel hijyen düzeyini sürdürmekte zorlanıyor ve genellikle şişe suyu kullanıyor.

Su kesintileri genellikle ödenmemiş faturalardan kaynaklanır ve genellikle birkaç gün sürer fakat yoksulluğun sık görüldüğü ve eski mülklerin onarımının mali açıdan karşılanamadığı bölgelerde bu aylar hatta yıllar sürebilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıda ve Yiyecek Gözlem Grubu'nun yaptığı araştırma, su kesintilerinin ABD'nin güneyinde daha yaygın olduğunu, ayrıca New Orleans'ta ve kuzeyde Detroit'te de bu yoğunluğun arttığı yerler olduğunu belirledi.

Birçok durumda temel neden hane halkı gelirinin yüzde dokuzuna kadar çıkan su hizmetlerinin karşılanamıyor olması. Eski altyapıya yapılacak büyük çaplı onarımlar için sağlanan hükümet fonları sınırlı ve maliyetlerin tüketiciye bırakılması dramatik fiyat artışlarına yol açıyor. 

Fakat mevcut krizle birlikte bazı şehirler bu problemi doğrudan çözmeye çalışıyor. NBC News'in haberine göre 400'den fazla belediye ve eyalet su kesintilerini askıya aldı fakat sadece 44'ü daha önce suyu kesilmiş olan evlerin tekrar hizmet alacağına dair söz verdi.

 

 

Michigan'da Vali Gretchen Whitmer ve Detroit Belediye Başkanı Mike Duggan 9 Mart'ta şebeke suyunu yeniden başlatma planı hazırladı. Plan su hizmeti restorasyonunun maliyetini kapsıyor, konut sakinlerinin ödemelerini ayda 25 dolarla (yaklaşık 160 lira) sınırlıyor ve sağlık krizi bitene kadar eski su borçlarını erteliyor. Suyun geri sağlanması için gerekli onarımlar şehir, eyalet ve yerel tesisatçılar birliği tarafından karşılanıyor.

Salı günü itibarıyla yaklaşık 700 eve yeniden şebeke suyu bağladı, ancak ne yazık ki çalışmalar zaman alıyor. Girişimin destekçileri mevcut kriz göz önüne alındığında aciliyet hissinin olmasını sağlamaya çalışıyor fakat aynı zamanda bunun süregelen bir acil sağlık sorunu olduğunun altını çizmek istiyor.

2018'de valilik için yarışan epidemiyolog ve eski Detroit şehir sağlığı komisyon üyesi Abdul el-Sayid tüm şehirleri, bir kriz olsun ya da olmasın, şebeke suyunu kesmemeye çağırdı:

İnsanların evinde şebeke suyu olmamasının bir halk sağlığı sorunu olabileceğini fark etmeleri için pandemi çıkması gerekmemeliydi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU