Marketten aldıklarınızı nasıl sterilize etmelisiniz: ABD'li doktor pratik yöntemleri gösteriyor

Dr. Jeffrey VanWingen, yiyecekleri dokunmadan önce mümkünse üç gün dışarıda bekletmeyi öneriyor

Michiganlı bir doktor, Facebook'ta paylaştığı bir videoda insanlara marketten aldıkları ürünleri üç gün boyunca dışarıda bekletmeyi veya her ürünü etraflıca dezenfekte etmeyi öneriyor.

Grand Rapids Aile Hekimliği Uzmanları mensubu Dr. Jeffrey VanWingen, gıda ambalajlarının yüzeylerinde yaşayan mikroplar sebebiyle hastalanma tehlikesine karşı tüketicileri uyaran 13 dakikalık videoyu internette yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD hükümeti için çalışan bilim insanlarınca gerçekleştirilen yakın tarihli bir çalışma, koronavirüsün plastik ve paslanmaz çelik dahil bazı yüzeylerde üç güne kadar yaşayabildiğini keşfetti.

Dr. VanWingen videoda mikropların paket ve yiyeceklerden insanlara bulaşmasını engellemenin en iyi yolunun, dokunmadan önce onları üç gün dışarıda bekletmek olduğu önerisinde bulunuyor.

Öte yandan bunun mümkün olmadığı durumlarda Dr. VanWingen, insanların her paketi silip dezenfekte ederek veya dış ambalajı çıkararak gıda ürünlerini sterilize edebileceğine inandığı yöntemleri gösteriyor.

Dr. VanWingen "Tüm bunların biraz vakit kaybı gibi göründüğünün farkındayım. Ama doğrusu bugünlerde insanların elinde biraz daha fazla zaman var" diyor.

Sistemli ve güvende olalım, risk almayalım.

Bilimsel çalışmaya göre en uzun süre, plastik ve paslanmaz çelik üzerinde kaldığı gözlenen virüs, bir deney sırasında bu yüzeylere uygulandıktan sonra 72 saate kadar tespit edilebilir durumdaydı.

Kovid-19'un ayrıca bakır üzerinde 4 saate kadar ve kartonda 24 saate kadar yaşayabildiği görüldü.

Bu materyallerin çoğu farklı gıdaların paketlenmesinde kullanılıyor. Ancak Associated Press'e konuşan araştırmacılar bulgularının, kimsenin virüse bu şekilde yakalandığını ispatlamadığını, bunun sadece teorik olarak mümkün olabileceğini gösterdiğini açıkladı.

Dr. WanWingen'in videosu YouTube üzerinde halihazırda 11 milyondan fazla izlenmiş durumda.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU