Çinli uzmanların vaka raporuna göre bebekler koronavirüsü rahimde kapmıyor: Sezaryen mi normal doğum mu daha güvenli?

Frontiers in Pediatrics adlı akademik yayında yer verilen vaka çalışmasına göre Vuhanlı doktorlar rahimdeki çocuğa ebeveynden koronavirüs bulaşmayacağını gösteren veriler elde etti

(Pixabay)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan koronavirüs, tüm önlemlere rağmen etkisini sürdürüyor.

Virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığının yaşlıları daha fazla etkilediği düşünülse de bebeklerde görülen koronavirüs vakaları da bulunuyor.

Şubatta Çin’de doğan bebekte koronavirüs tespit edilmesinin ardından geçen hafta da Birleşik Krallık’ta yeni doğan bir bebeğin enfekte olduğu açıklanmıştı. 

New York Post’a konuşan NYU Langone tıp merkezinden Dr. Ashley Roman, “Hamile hastalarımız için stresli bir zaman, çünkü bilinmeyen çok şey var” dedi ve her gün yeni bilgilerin ortaya çıktığını ekledi.

Bebeklerin virüsü rahim yoluyla mı yoksa doğum esnasında mı kaptığı sorusu aydınlatılmayı beklerken Çinli doktorların yürüttüğü bir çalışma, bebeklerin virüsü anne rahminden kapmayabileceğini ortaya koydu.

Frontiers in Pediatrics'te yer verilen vaka çalışmasına göre Vuhanlı doktorlar rahimdeki çocuğa ebeveynden koronavirüs bulaşmayacağını gösteren veriler elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vaka raporunda, “En önemli soru, Kovid-19’un hamile anneden fetüse dikey olarak bulaşıp bulaşmayacağı ve klinik açıdan anlamlı bir enfeksiyona neden olup olmayacağı” ifadelerine yer verildi.

Raporda hamileliğin üçüncü 3 aylık döneminde Kovid-19 semptomları göstermeye başlayan 4 vaka incelendi. Vuhan’ın Birlik Hatanesi’nde doğan ve doğumun hemen ardından anneden ayrılan 4 bebekte de koronavirüsle ilişkili ciddi semptomlar görülmedi. Vakaların 3’ü sezaryenle, biriyse doğum başladığı için normal yollarla doğum yaptı.

Raporun yazarlarından Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Yalan Liu, “Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemin neden olabileceği enfeksiyondan kaçınmak için doğum uzmanlarımız sezaryenin daha güvenli olduğunu düşünüyor” dedi ve ekledi:

Sadece bir hamile anne doğum sürecinin başlangıcı nedeniyle vajinal doğum yaptı. Bebek sağlıklı. Belki de vajinal doğum da sorunsuzdur. İleri araştırmalar gerekiyor.

Yedi doktorun imzasını taşıyan raporda ayrıca şu açıklamalar yer aldı:

Kısa süre önce 9 vakayı inceleyen başka bir çalışma, geç gebelikte Kovid-19 zatürresi gelişen kadınlarda dikey iletimin neden olduğu rahim içi enfeksiyona dair kanıt olmadığını gösterdi. Bu raporun COVID-19 gebeleriyle bebekleri arasındaki dikey iletime dair ikinci olgu sunumu olduğuna inanıyoruz.

GEN’in aktardığına göre yine Çin’deki araştırmacıların hazırladığı ilk rapor, şubat ayında The Lancet adlı hakemli tıp yayınında yayımlanmıştı. Raporda koronavirüs zatürresi olan ve sezaryenle doğum yapan 9 hamile kadın incelenmiş ve “Şu anda geç gebelikte Kovid-19 zatürresi gelişen kadınlarda dikey iletimin neden olduğu rahim içi (intrauterin) enfeksiyon için kanıt yoktur” ifadeleri yer almıştı.

Dr. Ashley Roman, "Yenidoğan Kovid-19 enfeksiyonu vakaları bildiriliyor. Ancak bebeklerin hamilelik yerine doğumda veya doğumdan sonra virüsü kaptığını düşünüyoruz" dedi.

Roman sezaryen doğumun daha güvenli olup olmadığı sorusunu şöyle yorumladı:

Bunun yeni bir virüs olduğu göz önüne alındığında vajinal doğum ve sezaryen doğumdaki bulaşma riskinin farklı olup olmadığını bilmiyoruz. Kovid-19’un sadece annede kalması, sezaryene dair tek başına kanıt sağlamaz.

Roman ayrıca, koronavirüs salgını ortasında emziren ve hamile olan ebeveynlerin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin internet sitesindeki tavsiyeleri takip etmesini önerdi.

Independent Türkçe, New York Post, Frontiers in Pediatrics

DAHA FAZLA HABER OKU