Koronavirüs için "Çin gribi" diyen Trump'ı danışmanı savundu: Ben de Asyalı ile evliyim

Kovid-19 salgını dünyanın dört bir yanında ırkçılık tartışmalarını da beraberinde getirdi

Fotoğraf: Fortune

158 ülkeyi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını Kovid-19 ile ilgili ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'da Çin gribi tanımı yapması, beraberinde eleştirileri getirmişti.
 


Trump'ın açıklamalarını ırkçı olarak niteleyen Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang "Virüsü Çin ile bağlantılamak bir damgalama şeklidir. Buna kesinlikle karşıyız ve çok şiddetli şekilde öfkeliyiz" demişti.
 


Beyaz Saray ve ABD Başkanı'nın danışmanlarından Kellyanne Conway, hem Trump'ın söz konusu tweeti hem adı açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisinin CBS'nin Asya-Amerikalı muhabiri Weija Jiang'ın karşısında  Kovid-19'u "Kung-flu" olarak tanımlaması üzerine çıkan tartışmalar üzerine dün bir basın toplantısı düzenledi.
 


Conway,  "Trump koronavirüsü Çin virüsü olarak tanımladı çünkü Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkmıştı" dedi.

Gazetecilerin açıklamaların ırkçı nitelik taşıyıp taşımadığı yönündeki ısrarlı sorularına ise Trump'ın danışmanı şu yanıtı verdi: 

Bu bir iddia. Varsayımsal şeyler hakkında konuşmuyorum. Eğer yapılmışsa yanlıştır. Ama bir suçlama yapıyorsanız kimi suçladığınızı da söylemeniz gerek. Tartışmalara girmek istemiyorum. Ben bir Asyalı ile evliyim. Çocuklarım kısmen Asyalı. Asya-Amerikalı biriyle evlendim ve çocuklarım yüzde 25 Filipinli.

Conway'in eşi avukat ve aynı zamanda Trump'a muhalifliğiyle bilinen George Conway'in annesi Filipin asıllı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

George Conway eşinin yaptığı son açıklamalar ile ilgili ise sessiz kalmayı tercih etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU