Koronavirüs salgını sonrası Asya kökenli Amerikalılara yönelik ırkçı saldırılar arttı

Fiziksel ve sözlü saldırıların arkasında cehalet ve yanlış bilgilendirilme yatıyor

Koronavirüs salgını ABD'deki Çin lokantalarını da vurdu (AFP)

ABD'de yeni koronavirüs (Kovid-19) hakkındaki yanlış bilgilendirmeler ve abartıya kaçan tutumlar, ülke çapında Asya kökenli Amerikalılara yönelik ırkçı saldırı dalgasını beraberinde getirdi.

Saldırılar hem fiziksel hem de sözlü olarak gerçekleşiyor ve bu tür eylemlerde Doğu Asya'dan gelenler ya da Doğu Asya kökenliler hedef alınırken, işletmeler bu kişilerden yüz çeviriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu vakalar arasında, Taylandlı bir kadının Los Angeles metrosunda sert ırkçı sözlere maruz kalması, New York metrosunda bir kadının çirkin bir saldırıya uğraması ve Indiana'da iki otelin Asyalı misafirlerin konaklamasına izin vermemesi gibi olaylar yer alıyor.

Ayrıca CNN'nin haberine göre, New York'taki Çin lokantalarında iş açısından büyük bir düşüş yaşıyor ve bazıları her zamanki müşteri sayısının yalnızca yüzde 30'una ulaşabiliyor.

Bu saldırılar ve ayrımcı tutumlar, ABD'de çok az koronavirüs vakası görülmesine ve bu kış gripten ölenlerin sayısının çok daha fazla olmasına karşın gerçekleşiyor.

Son verilere göre ABD'de 35 koronavirüs vakası doğrulanırken henüz bu hastalığa bağlı bir ölüm gerçekleşmedi. Vakaların hepsinde, hastalar ya kendileri Çin'e seyahat etmiş ya da bu bölgeye giden birisiyle yakın temasta bulunmuş kişilerden oluşuyor.

 

 

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre 29 Eylül'den bu yana ABD'de 12 bin kişinin grip nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.

Asyalı kişilere yönelik ırkçı saldırılar yaşanırken Ukrayna da rahatsız edici görüntülere sahne oldu. Polisle çatışan onlarca protestocu, salgına dair korkular nedeniyle Çin'den tahliye edilenleri taşıyan otobüsleri taş yağmuruna tuttu.

Cumartesi itibarıyla, küresel çapta koronavirüse yakalanmış vaka sayısı 77 bin 923'ü bulurken, ölü sayısı da 2 bin 362'ye ulaştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU