Eczacılar Birliği: İlaç depolarından ilaç akışı durma noktasına geldi

Türk Eczacılar Birliği yeni euro kurunun 19 Şubat'ta uygulanacağını, şu anda ilaç temin etmekte zorlandıklarını açıkladı

Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlarında 2019 için uygulanacak euro kurunu yüzde 26,4 artışla 3,40 TL’ye yükseltti. Uygulama 19 Şubat’ta başlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


“İlaç depolarından ilaç akışı durma noktasına geldi”

Türk Eczacılar Birliği (TEB) kararla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının durma noktasına geldiğini duyurdu.

TEB açıklamasında uygulamanın 19 Şubat’ta başlayacağı hatırlatıldı ve ilaç temininde sıkıntıların olduğu belirtildi:

“Sahadan aldığımız veriler, zam oranının açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini, eczacılarımızın depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını gösteriyor.” 

“Masada eczacılar da olmalı”

2019’da uygulanacak sabit euro kuru kararı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sektör temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda alındı.

Ancak Türk Eczacılar Birliği masaya davet edilmediklerini belirterek Sağlık Bakanlığı’na tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu işin önemli ve vazgeçilmez bir parçası olan, bu uygulamadan birebir etkilenecek olan eczacıların temsilcisi olan bizlerin masaya davet edilmemesini doğru bulmuyoruz. sürece, düzenlemeden etkilenecek olan tüm tarafların dâhil edilmesi gerekir. Masada konuşulan bu ve diğer konular hakkında da acilen bilgilendirilmemiz ve bu sürece en azından geldiği noktada dâhil edilmemizin tüm taraflara eşit mesafede olan bir yönetim anlayışının gereği olduğu düşüncesindeyiz.”

 “İlaç sanayii rahatladı ama eczacının sıkıntısı sürüyor”

Düzenleme ile ilaç sanayiinin rahatladığının ifade edildiği açıklamada hastalar ve eczacıların sorunlarının sürdüğü ifade edildi. TEB açıklamasında “Eczacının karlılığının ilaç fiyatlarına bağlı olması tek yönlü değildir. İlacın fiyatı arttıkça eczacının karlılığı düşmekte ve giderleri artmaktadır” denildi.
 
Türk Eczacılar Birliği ilacın bulunabilir, alınabilir ve kaliteli olması için esas olanın Euro kurundan bağımsız, uzun vadeli yerli ilaç politikalarının geliştirilmesi olduğunu ifade etti. Eczacıların yerli ilaç üretimini desteklemek için her türlü desteği vermeye hazır olduğu vurgulandı. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU