Koronavirüs: Çinli teknoloji firması, maskenin ardındaki yüzü tanıyabilecek sistem geliştirdi

Şirket, sistemin yüzde 95 işe yaradığını öne sürüyor

Sistemin arkasındaki kuruluş, ürünlerinin hem maske hem de gözlük takan kişileri tanımlamada sıkıntı yaşadığını kabul ediyor (Reuters)

Çinli bir teknoloji firması, halkın koronavirüs salgınından korumak için taktığı maskelerin ardındaki yüzü tanıyabilecek bir sistemin geliştirdiklerini duyurdu.

Yüz tanıma dahil dünyanın en ileri bazı güvenlik sistemlerine sahip Çin’de ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle halkın neredeyse tamamının maskeyle dolaşması üzerine yeni yöntem arayışına gidildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hanvon adlı şirket, insanları maske taktıkları halde teşhis edebilen teknolojiyi geliştirmede başarı elde ettiklerini ileri sürdü.

Çinli araştırmacılar gözlük, makyaj ve sakalların ardında insanların yüzünü tanımak için yıllardır çalışmalar yürütüyordu.

Koronavirüsün Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkıp hızla dünyaya yayılması üzerine teknolojideki bu çalışmalara da hız verildi.

Reuters’a açıklamalarda bulunan Hanvon Başkan Yardımcısı Huan Lei, “Bir sıcaklık sensörüne bağlanırsa, kişinin kimliğini belirlerken vücut sıcaklığını da ölçebilir ve daha sonra sistem 38 derecenin üzerinde bir sıcaklık tespit ederse sonuçları işleyebilir” dedi.
 

Reuters.JPG
Ürünün en büyük müşterisinin Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı olduğu belirtiliyor (Reuters)


Pekin merkezli firma 20 kişilik bir ekibin son teknolojiyi elde etmede 10 yılda geliştirilen çekirdek teknolojiyi kullanırken, maske takmamış 6 milyon yüzden oluşan bir örnek veritabanıyla maske takmış çok daha küçük bir veritabanını kullandığını kaydetti.

Araştırma ekibi çalışmalarına koronavirüsün dünya gündemine oturmaya başladığı ocak ayında başladı, yalnızca bir ay sonra da ilk ürünler piyasaya sürüldü.

Firma bu teknolojiyi kullanan iki tür ürün satıyor: Bunlardan biri, devlet binalarının girişlerine konan “tek kanallı” tanıma sistemlerinde, diğeriyse birçok takip kamerasının devrede olduğu “çoklu kanal” sistemlerinde kullanılıyor.

Sistemin 30 kadar kişinin olduğu kalabalık bir gruptaki herkesi “bir saniye içinde” tanıyabildiğini öne süren Huan, ürünlerinin maske takan kişilerin kimliğini tespit etmede yüzde 95 işe yaradığını ileri sürüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU