“Yargıtay Başkanı yargıdan mı şikayetçi, toplumdan mı?”

Elif Çakır: Yargıda bütün bunlar yaşanırken bir ülkenin Yargıtay Başkanı’nın “bu kadar da olmaz” dediği bir yargıya toplumun güvenmesini beklemek haksızlık değil midir?

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarlarından Elif Çakır, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in ““Toplumun yargıya güven duymadığı hukuk sisteminde, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanamaz” ifadesini eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çakır, bugünkü köşe yazısında yargının aynı davalarda birçok farklı kararları art arda verdiğine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı.

Toplumun yüzde 68’i yargıya güven duymuyor, yargının siyasallaştığına inanıyor. Bu oran yüzde 68’lerde. Yani bu oran iktidar partisinin seçmen tabanı da yargıya güven duymadığını gösterir. 

Gazeteci Barış Terkoğlu’nun, Barış Pehlivan’ın ve Murat Ağırel’in tutuklanmaları mesela… 

Bunun tamamen hukuki bir karar olduğunu söylemek mümkün mü?

Yargıda bütün bunlar yaşanırken bir ülkenin Yargıtay Başkanı’nın “bu kadar da olmaz” dediği bir yargıya toplumun güvenmesini beklemek haksızlık değil midir? Bunun bir de hukuk sistemine göre olduğunu söylemek tuhaf değil midir? 

Nerede var böyle bir hukuk sistemi diye sorulmaz mı?

Kaldı ki bir Yargıtay Başkanının öncelikli olarak toplumun yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına güveninin sarsılmasının büyük sorunlara yol açacağını ifade etmesi ve siyasi otoriteden yargının bağımsızlığını sağlayacak reformları talep etmesi gerekirdi.

Politikadır, hele de bizim ülkemizdir, bir siyasetçi kalkıp, oy kaybettiği seçmen tabanına “önce siz bize oy verin, sonra biz kendimizi toparlayacağız” diyebilir! Olmaz ama oluyor işte, seçmeniyle pazarlık yapabilir!

Ancak yargı bunu kaldırmaz. 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU