Trump yönetiminin İsrail'in Batı Şeria bölgelerini ilhak etmesini onaylaması bekleniyor

Kaynak: Jared Kushner İsrail'in ilhaklarını bariz biçimde desteklemedi ama senatörler ilhakın gerçekleşeceğini kabullenmiş halde

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın damadı Jared Kushner'in liderlik ettiği misyonun hazırladığı plana karşı çıkmış, İsrail ve ABD'nin Filistin'e teklif ettiği devletin "İsviçre peynirine" benzediğini söylemişti (Reuters)

Son görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir Senato kaynağına göre, Beyaz Saray yetkilileri ve üst düzey senatörler çalışmalarını İsrail'in yakında Batı Şeria bölgelerini ilhak etmeye başlayacağı varsayımıyla yürütüyor.

Beyaz Saray baş danışmanı, Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu barış elçilerinin başındaki isim Jared Kushner, senatörlere Beyaz Saray'ın yakın zamanda açıklanan barış planının parçalarını ABD'yle İsrail'in uygulamaya devam etme çabalarına dair çarşamba günü kapalı kapılar hakkında bilgi verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Planda İsrail'in çeşitli bölgelerine yayılmış bir Filistin devleti içeren bir harita da var. Filistinli liderler, önerilen barış planının geri kalanı gibi bunu da çabucak reddetmişti.

Ocak ayı sonunda planı duyurmak için incelikli bir Beyaz Saray töreninde bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump'la İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu yeni planı başlangıç noktası olarak alarak müzakerelere yeniden başlamayı önermesinin ardından Filistinli liderler görüşmelere başlamayı reddediyor.

Ancak Filistin tarafının masadaki yokluğunda Trump ve Netanyahu yönetimleri bu anın tadını çıkarıyor. Axios'un aktardığına göre,  ortak bir grup yakın zamanda Kudüs'te bir araya gelerek Washington'ın İsrail'in parçası olarak yakında tanıyabileceği Batı Şeria bölgelerini tartıştı.

Bölge uzun zamandır İsrail hükümetiyle Filistin Yönetimi arasındaki gerilimlere ve şiddete sahne oluyor.

Ayrıca Axios'un haberine göre, "plan dahilinde İsrail'in parçası olarak tasarlanmış Batı Şeria bölgelerinin ilhakı için yakında İsrail'in önü açılabilir."

The Independent'a konuşan ABD Senatosu kaynağı, çarşamba günü Kushner'in  senatörlere verdiği brifing sırasında "kesinlikle ilhaka desteğini göstermediğini" söyledi.

Ancak aynı kaynak,  Trump'ın damadı Kushner'ın ağzından çıkmasa bile, "odadaki herkes tarafından, yönetimin bunun çok büyük ihtimalle gerçekleşeceğini kabullendiğinin anlaşıldığını" belirtti.

Kaynak özellikle içerden birinin çarşamba günkü brifigindeki sorusunu aktardı.

Senato kaynağı, "Bir üye doğrudan ilhak hakkında soru sorduğunda Kushner, hem buna en son açıkça karşı çıkışını hem de bu yorumlarının ardından İsrail'de oluşan eleştirilere göğüs gerdiğini anımsattı" dedi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump yönetimi yetkililerinin Netanyahu'ya Beyaz Saray'ın Batı Şeria'da bir ilhaka başlamasına karşı çıkmayacağına dair işaret verdikleri kanısını reddetmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU