İran’da milletvekillerinde virüs bulundu, İsrail’de hastalık korkusu yüzünden oylar sayılamadı

İran’da 23 milletvekilinin koronavirüse yakalandığı açıklandı. İsrail’de sandık görevlileri, karantina altındaki seçmenlerin oy kullandıkları sandıklarda sayım yapmayı reddetti. Suudi Arabistan, Fas ve Ukrayna da salgının ulaştığı ülkeler arasına girdi

Fotoğraf: AP

Çin’de başlayan koronavirüs salgınında 3 bin 118 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 945, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 66, İtalya'da 52, Güney Kore'de 28, Japonya'da 12, Fransa'da 3, ABD'de 6, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Çin ana karasında 80 bin 151, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 100 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. 

Salgının başından beri virüsün yayıldığı ülke sayısı 71’e ulaştı. Listeye son giren ülkeler Suudi Arabistan Ukrayna ve Fas oldu.

Fas Sağlık Bakanlığı, İtalya'da ikamet eden ve ülkeye gelen bir Fas vatandaşında koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Ukrayna Sağlık Bakan Yardımcısı Viktor Lyaşko da ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurdu.  Lyaşko, başkent Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, İtalya’dan gelen ve Çernivtsi bölgesinde yaşayan bir Ukrayna vatandaşında virüs bulunduğunu açıkladı. 

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’dan Bahreyn aktarmalı olarak ülkeye dönen bir adamda koronavirüs tespit edildiği duyuruldu. Hastanın karantina altına alındığı, temasa geçtiği kişilerin enfekte olma ihtimaline karşı test edildiği ve testlerin Ulusal Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne gönderildiği açıklandı.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Vekillerin testleri pozitif çıktı

Çin’den sonra en çok ölümün meydana geldiği İran’da salgın büyümeye devam ediyor. Ülkede ölü sayısı 66'ya, vaka sayısı ise 1501'e yükseldi.

İran'da dini Lider Ayetullah Hamaney'e danışmanlık yapan Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi’nin hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından bugün de 23 milletvekilinde virüs bulunduğu açıklandı.

İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdurrıza Mısri, 23 milletvekiline yapılan testlerin pozitif çıktığını belirtti. Meclisin faaliyetlerini sürdüreceğini söyleyen Mısri, hasta milletvekillerinin vatandaşlarla görüşmelerinin geçici olarak iptal edildiğini aktardı.

İran salgınla mücadele kapsamında 54 bin tutukluyu evlerine gönderdi. İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'nin talimatıyla geçen haftadan bu yana 54 bin tutukluya ev izni verildiğini söyledi. İsmaili, cezaevine girenlerin oranında da önceki dönemlere göre yüzde 35 azalma olduğunu ifade etti.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Üst düzey salgın

İran’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki'nin de koronavirüse yakalandığı açıklanmıştı. 

İran'ın önde gelen din adamlarından, eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İsrail’de sandık görevlileri oyları saymayı reddetti

12 vakanın tespit edildiği İsrail’de ise koronaviris seçim tartışmalarına yansıdı.

İsrail'de dün yapılan, dün yapılan erken genel seçimde, salgının etkilediği Çin, İtalya, Japonya ve Tayland gibi ülkeleri yakında zamanda ziyaret ettikleri için evlerinde karantinada olan 5 bin 600'den fazla seçmen için 16 özel oy kullanma merkezi kuruldu. 

Karantina altındaki seçmenlerden yüzde 70'ten fazlası bu merkezlerde oy kullandı. Ancak Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, söz konusu sandıklarda kullanılan oyları saymayı reddetti. 

Oyların İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’nda görevli sağlık çalışanları tarafından sayılabileceği belirtildi. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU