Humeyni'yi İran'a taşıyan uçaktaki yol arkadaşı Devrim'in 40. yılında konuştu: Daha uçaktan inerken değişti, davaya sadık kalmadı

İran Devrimi’nin ilk Cumhurbaşkanı ve İran İslam Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni’nin yol arkadaşı Ebu’l Hasan Beni Sadr, Humeyni’nin Fransa’dayken özgürlüğe inandığını ancak Tahran'da değiştiğini söyledi

İran Dini Lideri Ayetullah Humeyni ve Cumhurbaşkanı Ebu'l Hasan Beni Sadr (Wikipedia)

Reuters’a konuşan Beni Sadr, Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin 1979’daki İran İslam Devrimi’nden sonra ülkeye büyük umutlarla gelen kişileri hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

 

 

‘’İlkelerimizi Kur'an ayeti gibi benimsedi, ama devrimden sonra kulak asmadı’’

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyösünde bulunan Versay şehrindeki evinde konuşan eski İran Cumhurbaşkanı, devrimden önce Fransa’da kaldıkları sırada Humeyni’nin kendisine iletilen önerileri Kuran ayeti gibi benimsediğini, ancak devrim gerçekleştikten sonra bu önerilere kulak asmadığını belirtti.

Sadr, ‘’Belirlediğimiz ilkelerin uygulanması konusunda dini liderimizden söz almıştık’’ dedi ve ‘’Fransa, fikir ve bilgi merkezimizdi. Humeyni, Kuveyt’in kendisini karşılamayı reddetmesinden sonra orayı seçmişti’’ diye ekledi.

 

 

Humeyni ve modern İslam

Beni Sadr, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Humeyni Fransa’dayken özgürlükten yanaydı. Devrimin gerçekleşmemesinden, sonsuza kadar Fransa’da kalmaktan korkuyordu. Batılılar onu din ve devlet işlerini ayıran 'modern İslam'ın lideri olarak görüyordu.’’

‘’Uçağın merdiveninden inerken değişti’’

Devrim gerçekleştikten sonra Tahran’a gelen Humeyni’nin uçağın merdivenlerinden inerken tamamen değiştiğini söyledi. ‘’İranlı mollalar onu etkisi altına alarak bugünkü diktatörlüğün kaderini çizdi’’ dedi.

 

 

Başörtüsü ve insan hakları

İran’ın dini lideri olduktan sonra Kum Eyaleti’nde Humeyni’yi ziyaret ettiğini belirten Sadr, kendisine başörtüsü ve insan haklarıyla ilgili Paris’te verdiği sözleri hatırlattığını söyledi. Ancak Humeyni’nin ‘’Fransa’da rahatlıkla konuşabiliyordum. Söylediğim her şeyi önemseyerek söylemiyordum. Zaruri durumlarda davamızın aksine söylemlerde bulunmuş olabilirim’’ şeklinde cevap verdiğini belirtti.

Sadr, Humeyni'nin bu sözlerini ‘’Benim için çok üzücü bir andı’’ cümlesiyle özetledi.

 


Ebu’l Hasan Beni Sadr kimdir?

85 yaşındaki eski siyasetçi Fransa’da kaldığı sürede Humeyni’ye en yakın kişiydi. 1979 İran İslam Devrimi’nden sonra Humeyni ile beraber Tahran’a gitti. 1980’de İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin düşmesinin ardından ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Haziran 1981’de görevinden azledilerek sürgün edildi.

 

 

Görevden alındıktan sonra Fransa’ya sürgün edilen Sadr, burada İranlı muhaliflerden oluşan ’İran Milli Direniş Konseyi’ni kurdu.

Eski Cumhurbaşkanı halen Paris’te ikamet etmekte.

DAHA FAZLA HABER OKU