ABD'li üst düzey yetkiliden Türk-Rus işbirliği yorumu: Domates ve turizm işbirliği bir şey ifade etmiyor

Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat, "ABD heyetinin Türkiye temasları" başlıklı köşe yazısında üst düzey ABD'li bir yetkili ile yaptığı görüşmenin detaylarını ve Washington'ın son gelişmelerin ardından Ankara'ya bakış açısı yazdı

Fotoğraf: news.cgtn.com

Suriye ordusunun İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına saldırısı sonrası Ankara-Moskova ilişkilerinin tartışılmaya başlandığı bir siyasi iklimde ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyet önceki gün Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Jeffrey ve beraberindekiler Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'nda Suriye ve İdlib'deki son gelişmeler ile alakalı toplam üç saatlik görüşme yaptı. 

Diplomatik çevrelerde ABD'nin ziyareti taktiksel olarak yorumlandı. 

Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat, konuyla ilgili ABD heyetinden üst düzey bir yetkili ile yaptığı görüşmenin detaylarını aktardı. 

İsmini vermeyen ABD'li yetkili söz konusu ziyaretin taktiksel olarak nitelendirilmesinin hatalı bir yaklaşım olduğunu, Türkiye ile stratejik ortaklık çerçevesinde bir ilişkilerinin bulunduğunu belirtti. 

ABD'li yetkili, Trump yönetiminin Türkiye ile Suriye'nin savaşmasının istendiği yönündeki yorumlar ile ilgili "İdlib'de görmek istediğimiz çatışmaların durması ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı ile uyumlu olacak bir siyasi çözümün desteklenmesi" diye konuştu. 

2254 sayılı karar BMGK tarafından 18 Aralık 2015'te oy birliği ile kabul edilmiş, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Rusya ve İran'ın Suriye'den çıkmasını arzu ediyoruz" açıklaması yapan yetkili ABD'nin Suriye'deki mevcudiyeti ile ilgili olarak ise şunları söyledi: 

Suriye’de petrol üretiminin gerçekleştiği bölgede ufak bir grubumuz var. Bunun da amacı IŞİD’in tekrar devreye girmesinin engellenmesi ve en önemlisi bu bölgede hidrokarbon kaynaklarının kontrolünü ele almalarının engellenmesi. Suriye’de uzun vadeli kalmak gibi bir düşüncemiz yok.  

"Moskova ile işbirliği yapmak uzun vadede sürdürülebilir değil"

Rusya'nın İdlib'de yürüttüğü faaliyetlerin Ankara ve Washington'ın menfaatleri ile çeliştiği vurgusu yapan yetkili, Rusya'nın  İdlib’de Suriye hükümetinin başlattığı ve Türk askerlerinin hayatına mal olan bir harekâtı desteklediğini söyledi.

ABD'li yetkili Hande Fırat'ın "Türk-Rus işbirliği sona mı eriyor?" yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:

Stratejik konumdan bakıldığında turizm ve domates gibi işbirliği alanları bir şey ifade etmiyor.

Moskova ile işbirliği yapmak uzun vadede sürdürülebilir bir durum değildir.

Mevcut gerilimlerin daha da artacağı, su yüzüne çıkacağını düşünüyoruz.

Libya konusunda da Rusya ile Türkiye masanın farklı iki köşesinde oturuyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin faaliyete alınmamasının önemli olduğunu belirten ABD'li yetkili, ülkesinin YPG ile işbirliği için ise şunları söyledi:

Suriye’de IŞİD’i ortadan kaldırmak için YPG ile işbirliği yaptık. Bu durum Türk partnerlerimizle aramızda bir sürtüşme yarattı. Bu meseleyi halletmeye çalışıyoruz.

Bütün bu olaylar içerisinde “Kim bizim stratejik ortağımız” diye bakılırsa, esas görüşümüzü hiçbir zaman kaybetmedik. Bu stratejik partner Türkiye.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU