Bilim insanları golf topuna benzeyen asteroidin görüntüsüne ilk kez ulaştı

“Bu yeni bir dünya keşfetmek gibi”

Adını antik Yunan bilgelik tanrıçası Pallas'tan(Athena) alan gökcisminin son fotoğrafları, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskop dizgesi sayesinde elde edildi (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)

Bilim insanları “golf topu” adını verdikleri garip yüzeye sahip bir asteroit keşfetti.

Gökcismini bulan araştırmacılara göre, Asteroit Kuşağı’nda şimdiye kadar görülen en fazla kraterli nesne durumunda ve bu “yeni bir dünya keşfetmeye benziyor”. 

 Bu tuhaf deliklere ek olarak, yüzeyinde gizemli bir “parlak nokta” da barındırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pallas diye bilinen asteroit aynı zamanda epey büyük. Kaya, Asteroit Kuşağı’nda üçüncü en büyük nesne ve Ay’ın yaklaşık 7 kat büyüklüğünde. İlk olarak 1802’de keşfedilse de asteroidle ilgili birçok detay bilinmiyor.

Bilim insanları asteroitin delikli yüzeyini görüntülerde ilk kez ortaya çıkardı. Görüntülerin nesneyle ilgili diğer gizemlerin bazılarının çözülmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Keşfedildikten sonraki yüzyıllar boyunca, gökbilimciler Pallas’ın onu çevreleyen diğer nesnelerin çoğuna kıyasla eğimli bir yolculuğun ardından Asteroit Kuşağı’nda tuhaf bir rota çizdiğini belirtti.

Şimdi araştırmacılar yüzeyin, onun yörüngesinin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Güneş’in etrafında hareket ederken, tuhaf rotasını izlemek için yolunu şiddetle vurarak açmak zorunda. Çünkü belli bir açıya geldiğinde çarpışmalar özellikle zarar verici oluyor. Bu da geride şimdi görüntülerde ortaya çıkan kraterli yüzeyi bırakıyor.

Araştırmanın başyazarı Michael Marsset yazılı açıklamasında “Pallas’ın yörüngesi çok yüksek hızda çarpmalar gösteriyor. Bu görüntülerden artık Pallas’ın, Asteroit Kuşağı’nda bildiğimiz en kraterli nesne olduğunu söyleyebiliriz. Bu yeni dünya keşfetmek gibi” ifadesini kullandı.

Bilim insanları ayrıca nesnenin yüzeyinde yaklaşık 400 km genişliğinde olduğu sanılan devasa bir krater buldu. Araştırma, muhtemelen böyle geniş bir çukura yaklaşık 1,7 milyar yıl önce Pallas’a 20 ile 40 km arasındaki genişlikte bir nesnenin çarpmasının neden olduğunu belirtiyor. Böyle bir çarpma asteroidin parçalarını uzaya fırlatmıştır.

Araştırmacılar nesneyi incelerken, Pallas’ın çok çeşitli deliklerinin yanı sıra yüzeyinde parlak bir nokta bulunduğunu da keşfetti.

Bilim insanları bunun nereden geldiğini bilmiyor. En muhtemel teoriyse, çarpışmaların birinin ardından ortaya çıkmış olabilecek büyük bir tuz yığını olduğu şeklinde.

Marsset, “İnsanlar Pallas’a çok küçük ve kalitesiz uydular yollama teklifleri verdi. Bunun olup olmayacağını bilmiyorum fakat bize Pallas’ın yüzeyi ve parlak noktanın kaynağına ilişkin daha faza bilgi verebilirler” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU