Sadr Hareketi'nden Allavi'ye gözdağı: Kuracağın hükümeti 3 gün içinde deviririz

Mukteda es-Sadr’ın Allavi’ye destek açıklamasında bulunmasına rağmen hareketin Allavi’yi benimsemediği ancak engel de olmayacağı belirtildi

Fotoğraf: AP

Irak’ta Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr Hareketi, Muhammed Tevfik Allavi’yi kabinede parti mensubu isimlere yer vermesi halinde hükümetini 3 gün içinde devirmekle tehdit etti.

Irak’ta siyasi partiler arasında yürütülen zor uzlaşı çabalarının ardından yeni hükümeti kurma görevi verilen Allavi’nin anayasa uyarınca 2 Mart’tan önce kabinesini oluşturarak güvenoyu için parlamentoya sunması gerekiyor.

Sadr'ın Askeri Yardımcısı Kazım İsavi, başkent Bağdat’ta pazar akşamı gazetecilerle ile bir araya geldi.

İsavi açıklamasında şunları söyledi:

"Sayın Sadr, onun (Allavi) kabinede parti mensubu ve özellikle Şii silahlı gruplardan isimlere bakanlık verdiğini duyarsa Irak'ı ona cehenneme çevirecek ve hükümeti 3 gün içinde devirecek"

İsavi ayrıca Sadr Hareketi’nin hiçbir şekilde gelecek hükümetin bir parçası olmayacağını vurguladı.

Iraklı göstericiler, ‘siyasi partilerin adayı olduğu’ gerekçesiyle hükümeti kurma görevinin Allavi’ye verilmesini reddetmesine rağmen Sadr, Allavi’ye destek açıklamasında bulunmuş ve bu destek protesto meydanlarının ikiye bölünmesiyle sonuçlanmıştı.

İsavi, Allavi hükümetinin kurulmasının engellenmesi durumunda Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’ye baskın düzenleme uyarısında bulunarak "İradeleriyle uyumlu olmasa da kabul edecekler" ifadesini kullandı.

Mukteda es-Sadr’ın Allavi’ye destek açıklamasında bulunmasına rağmen İsavi, "Sadr Hareketi Allavi’yi benimsemiyor ancak engel de olmayacak" dedi.

Sadr’ın protestoların başlamasından bu yana birçok farklı pozisyon alması göstericilerin eleştirilerine neden oldu. Nitekim Sadr, daha önce halk hareketine destek verirken protesto karşıtlarının cephesine geçmiş, akabinde de kendi destekçilerini sahaya göndermişti. Sadr’ın kontrolündeki Mavi Şapkalılar’ın Necef’te göstericilere saldırması sonucu 8 gösterici öldü.

İsavi, Sadr Hareketi’nin protestolara karşı olmadığını ancak ‘protestoların temizlenmesi taraftarı’ olduğunu ifade etti.

Göstericilerin meydanlarda uyuşturucu madde getirdiğini ileri süren İsavi "Biz protestoları bastırma fikrine karşıyız. Protestoların temizlenerek ve denetlenerek devam etmesinden yanayız" dedi. İsavi, kendileri için tek kırmızı çizginin ‘Sadr’ın simgesi’ olduğunu vurguladı.

Protestolar ve dini mercii Sistani

Son birkaç gündür Iraklı göstericiler arasında ölenler ve yaralananlar olmasına rağmen meydanlardaki yoğun kalabalık dikkat çekiyor. Nitekim pazar günü Bağdat, Zikar ve Divaniye şehirlerinde düzenlenen öğrenci protestolarında göstericiler hükümeti kurma görevinin Muhammed Allavi’ye verilmesini kabul etmediklerini bildirmişti.

Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği’nin aktardığına göre halk hareketinin başladığı ekim ayından bu yana gösterilerde yaşanan şiddet eylemleri sonucu 543 kişi öldü.

Iraklı Şiilerin en üst dini mercii Ali es-Sistani, Cuma Hutbesi’nde verdiği mesajda, ‘üzücü ve talihsiz’ olarak nitelediği eylemlerde ‘kanların haksız yere döküldüğünü’ söyledi.

Hangi taraftan gelirse gelsin tüm saldırıları ve ihlalleri kınadığını belirten Sistani, göstericileri koruma görevinin güvenlik güçlerine ait olduğunu, barışçıl göstericilerin ve protesto meydanlarının korunması ve saldırganlar ile casusların ortaya çıkarılması gerektiği mesajını verdi.

Protestolarla ilgili soruşturmalar

Irak'ın resmi haber ajansı INA'ya açıklamalarda bulunan Parlamento Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Kati er-Rukkabi, Zikar hariç protestolarla ilgili bütün soruşturmaların tamamlandığını duyurdu.

Rukkabi, soruşturma sonuçlarının ‘iki hafta içinde veya hükümetin kurulmasından sonra’ açıklanmasını beklediğini ifade etti.

"Güvenlik ve Savunma Komisyonu, katliamın sonuçlarını Meclis Başkanlığı’na sundu" diyen Rukkabi, parlamentonun yanı sıra hükümetin de söz konusu soruşturmalar için kurduğu komisyonun sonuçlarını karşılaştırdıktan sonra açıklayacaklarını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/92976

DAHA FAZLA HABER OKU