Bankaların aldığı ücret ve komisyon sayısı 2 bin 400’den 51’e, EFT ücretleri 6 liradan 1 liraya düşürüldü

BDDK ve Merkez Bankası’nın ortak hazırladığı düzenleme ile 1000 liraya kadar olan online EFT işlemlerinde ekstra alınan ücret 6 liradan 1 liraya düşürüldü

Fotoğraf: Reuters

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenledi. 

Konuyla ilgili  "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"inde değişiklik içeren yönetmelik ve "Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usül ve Esaslar"  Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre: 

- Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2 bin 400'den 51'e indirildi. 

- BDDK tarafından 2014'te 20 ile sınırlandırılan ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyonların sayısı da 16'ya düşürüldü.

- Ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı. 

- Hem ticari hem de finansal tüketicilerden alınan EFT ücretlerine üst sınır getirildi. Buna göre, EFT işlemlerinden alınabilecek ücret: 

  * İşlem tutarının 1.000 lira ve altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 lirayı, ATM'den yapılan işlemlerde 2 lirayı, diğer kanallarla yapılan işlemlerde ise 5 lirayı geçemeyecek.
  * İşlem tutarının 1.000 lira ila 50 bin lira arasında olması halinde 2, 5 ve 10 lira düzeyinde, 
  * İşlem tutarının 50 bin liranın üzerinde bulunması durumunda ise 25, 50 ve 100 lira şeklinde uygulanacak.
  * Banka ile ticari müşteri arasındaki sözleşmede geç işlemler olarak belirlenen EFT'lerde, belirlenen azami ücretler yüzde 50 artırımlı olarak gerçekleştirilecek.
  * Ticari müşteriler ve finansal tüketiciler gerçekleştireceği havale işlemlerinde ise, aynı tutar ayrımları geçerli olmak üzere EFT'de belirlenen ücretlerin yarısını ödeyecek.
  * Müşterilerin kıymetli maden transfer işlemlerinden alınacak ücret, transfer sistemini işleten kuruluş tarafından işlem başına belirlenen transfer ücretinin yüzde 15 fazlasını aşamayacak.

 

- Kayıp kart yenileme ücreti kaldırıldı  

  * Ticari kredi kartlarında üyelik ücretine herhangi bir sınır getirilmezken, finansal tüketicilerde kayıp, çalıntı ve benzeri nedenlerle yılda 2 adede kadar kart yenileme ücreti kaldırıldı. 
  * Bir yılda 2'den fazla kart yenileme durumunda ise sadece kart maliyetinin alınmasına ilişkin düzenleme yapıldı.

- Ticari kredilerde halen yüzde 2 ila 6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu, yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2'ye düşürüldü.

- Ticari kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu da yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu oran finansal tüketiciler için de en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.

- Kredi tahsis ücreti başlığı altında alınan ücretlerde ise sadeleşmeye gidildi. 

  * Bu kapsamda, ticari kredilerde tahsis ücretleri, verilen kredi limitinin on binde 25'i ile sınırlandırıldı. 
  * Mevcutta yüzde 2'lere kadar ulaşan ticari kredilerde kredi kullandırım ücretlerinin de kullandırılan kredinin yüzde 1'ini geçemeyeceği kıstası getirildi.

 

Albayrak: Gittiğimiz her yerde şikâyet geliyordu 

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

“Gittiğimiz her yerde vatandaşlarımız ve iş dünyamız bankaların aldığı ücret ve komisyonlar ile ilgili şikâyetlerde bulunuyordu” diyen Albayrak, ücret ve komisyonlara getirilen standartlarla vatandaşların ve ticari işlem yapanların maliyetlerinde büyük düşüş sağlandığını söyledi. 

Albayrak, Bakanlığın hazırladığı grafiği paylaştı: 


 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU